Kifutott Bath kikötőjéből a legnagyobb amerikai romboló, a USS Zumwalt. A hajó ára 4,4 milliárd dollár, a tervek szerint még két ilyet gyártanak.

Kihajózott a tengerre a legnagyobb amerikai romboló a Maine állambeli Bathból hétfőn. A USS Zumwalt 183 méter hosszú a súlya pedig 13 600 tonna. 

A Bath Iron Works nevű hajóépítő vállalat telepének elhagyását mintegy kétszáz hajóépítő, tengerész és helyi lakos kísérte figyelemmel. A hajó a Zumwalt-osztály első modellje, összesen három ilyen rombolót gyártanak le a tervek szerint. 

A hajóépítő vállalat a télen végzi el az utolsó ellenőrzéseket és módosításokat, és leteszteli a romboló teljesítményét, mielőtt jövőre átadnák az amerikai haditengerészetnek. 

4,4 milliárd dollárba kerül

A lopakodó kialakítású hajó elektromos meghajtású, újfajta radarral és hanglokátorral, illetve fegyverzettel van felszerelve. 

A hajó elektromos hajtású, újfajta radarral és hanglokátorral szerelték felForrás: U.S. Navy/General Dynamics

A fejlett elektronikus önműködő berendezéseinek köszönhetően 

a hadihajó sokkal kisebb számú legénységet igényel, mint a jelenleg hadrendben álló rombolók. 

A rengeteg újdonság miatt a USS Zumwalt építése sok késedelemmel járt, és így arányosan növekedtek a költségei is. Az első Zumwalt-osztályú romboló végleges ára várhatóan legalább 4,4 milliárd dollár, vagyis közel 1,3 ezer milliárd forint lesz.