Megölték az Iszlám Állam egyik vezetőjét

2015.12.07. 20:11

Amerikai légi csapás végzett az Iszlám Állam egyik rangidős vezetőjével Líbiában. 

Az Iszlám Állam dzsihádista szervezet egyik rangidős vezetőjét megölték Líbiában - erősítette meg Jeff Davis százados, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának szóvivője hétfőn.

Az Abu Nabil néven ismert terrorista november 13-án vesztette életét egy amerikai légi csapásban a líbiai Dernában.

A The Washington Post amerikai napilap úgy tudja, hogy Nabil korábban Irakban rendőrként szolgált, illetve hosszú ideig tevékenykedett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet soraiban is.

Líbiában szervezte meg a helyi csoportot

2014-ben Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezérének utasítására Líbiába ment, hogy ott kiépítse a dzsihádista csoport helyi szervezetét. A Pentagon értesülései szerint Nabil szerepelt a dzsihádisták egyik februári videoüzenetében is, amelyben a szervezet líbiai kopt keresztények kivégzését mutatta be.

Az al-Shabaab vezetőjével is végeztek

A szóvivő ugyancsak megerősítette, hogy az al-Kaidához köthető, szomáliai al-Shabaab iszlamista terrorcsoport egyik vezetőjével is végeztek egy másik légi csapással december 2-án. A Pentagon ezt a személyt Abdar-Rahmán Szandhereként nevezte meg, aki "Ukas" néven is ismert.

A szóvivő szerint ezzel jelentős csapást mértek a terrorcsoportra, amely az utóbbi években számos véres támadást követett el Szomáliában és Kenyában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK