Tiltakoztak az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői Orbán Viktor miniszterelnöknél Hóman Bálint emlékművének megépítése ellen.

A testület a levelében "mély aggodalmának" adott hangot, kijelentve, hogy Hóman "élen járt a magyarországi antiszemita törvényalkotásban, és utat nyitott a holokauszt idején végrehajtott deportálások és a magyar zsidók elleni atrocitások előtt" – adta hírül a New York-i központú Zsidó Távirati Iroda.

Ezt kérik Orbántól

"Sürgetjük, hogy nyilvánosan ítélje el Hóman szerepét az ártatlan magyarok üldöztetésében és deportálásában, és vonja vissza a kormányzati támogatást ettől  vagy a tiszteletére emelt bármely szobortól" - írták a magyar kormányfőnek az amerikai képviselők.

Decemberre kész a szobor

A hírügynökség azt írja, hogy a németbarát Hóman Bálint, aki az 1930-as, 1940-es években több kormányban is vallás- és közoktatásügyi miniszter volt, illetve Magyarország német megszállása után is részt vett a törvényhozásban, szavazatával hozzájárult a zsidók jogainak korlátozásához, valamint a zsidók 1944-es deportálásához is. A hírügynökség beszámolt róla, hogy Hóman Bálint szobrát, amelyet "nagyrészt a kormány finanszírozott", decemberben leplezik le Székesfehérváron.