Az Iszlám Állam megsemmisítését ígérte Barack Obama amerikai elnök vasárnap este a washingtoni Fehér Házból közvetített beszédében, és terrorcselekménynek minősítette a kaliforniai San Bernardinóban a múlt héten végrehajtott véres támadást.

Barack Obama az Ovális Irodából sugárzott beszédében elmondta, hogy az amerikai hadsereg továbbra is le fog sújtani a terroristákra minden országban, ahol ez szükséges, egyúttal ismételten kizárta egy újabb, az Egyesült Államok által viselendő, kiterjedt szárazföldi háború lehetőségét.
A Fehér Ház a beszéd után közölte: Washingtonban azt mérlegelik, hogy növeljék a Szíriába vezényelt kommandósok létszámát. 

Az amerikaiak 60 százalékának kedvezőtlen a véleménye arról, ahogyan Obama elnök a terrorizmus kérdését kezeliForrás: AFP/ALAIN JOCARD/Alain Jocard

A kongresszust sürgette az elnök

Az elnök sürgette, hogy a kongresszus adjon új felhatalmazást az Iszlám Állam elleni hadviselésre Irakban és Szíriában. Kilátásba helyezte több tízezer, az Iszlám Állam ellen az említett országokban harcoló fegyveres kiképzését, a terrorszervezet ellen összefogott koalíció kiszélesítését és a nemzetközi együttműködés fokozását. Rámutatott a szíriai konfliktus politikai rendezésének szükségességére. Sürgette, hogy a kongresszus akadályozza meg a légi közlekedésből kitiltott személyek fegyverhez jutását, és szüntesse meg a támadásra alkalmas lőfegyverek beszerzésének lehetőségét.

Felül kell vizsgálni a vízumok kiadását

Obama az Egyesült Államokba történő vízummentes beutazás szabályainak megszigorítását is kérte. A Fehér Ház szerint az amerikai kormányzat a San Bernardinó-i mészárlás miatt fontolóra vette a menyasszonyi vízumok kiadásának felülvizsgálatát is. 
A CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint az amerikaiak 60 százalékának kedvezőtlen a véleménye arról, ahogyan Obama elnök a terrorizmus kérdését kezeli.