Óriási változás zajlik Lengyelországban

2015.12.07. 16:23

A nyolc évig kormányzó Polgári Platform mára a harmadik helyre esett vissza a lengyelországi pártok versenyében. Az idén alapított Modernek mostanra 23 százalékra erősödtek. Az októberi győztes Jog és Igazságosság most 35 százalékon áll.

15 százalékra esett a Polgári Platform (PO) népszerűsége Lengyelországban az októberi 24,1 százalékos választási eredményhez képest – derült ki a legfrissebb felmérésből. Az IBRiS adatai szerint a legnépszerűbb párt továbbra is a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS). Ha most tartanák a választásokat, akkor 35 százalékot érnének el. Októberben a szavazatok 37,1 százalékával szereztek abszolút többséget a lengyel parlamentben. 

Nagyot jöttek a liberálisok

Az elmúlt időszak legnagyobb nyertese a liberális és Európa-párti Modernek nevezetű alakulat. Míg októberben csupán 7,6 százalékot kaptak a választáson, addig most 23 százalékos támogatottságot mértek nekik – olvasható az Intellinews.com oldalán. A kutatás szerint a Modernek gyakorlatilag minden egyes új szavazójukat az egykor kormányzó PO-tól szerezték. A Moderneket egyébként idén alapították. 

A Modernek teljes mértékben szemben állnak a PiS politikájával. Az alakulat támogatja az abortuszt, az állam és az egyházak teljes szétválasztása mellett érvel, valamint menekültek is befogadna az uniós kvóta szerint. A Modernek emellett kevesebb állami szabályozás mellett szállnak síkra, és jóval nagyobb mértékben támogatnák a kis- és középvállalkozókat is.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke és Beata Szydlo, Lengyelország miniszterelnöke egyelőre élvezik a közbizalmatForrás: AFP/Janek Skarzynski

Ferde szem

Mint arról az Origo beszámolt, bár alig több mint két hete van csak hivatalban, az új lengyel kormánynak már több olyan intézkedése is volt, amit nem csak az ellenzéke néz ferde szemmel.  A kormánypárt befolyásos vezetője, Jaroslaw Kaczynski 2010-ben a magyarhoz hasonló politikai fordulatot remélt; ez most megvalósult. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK