Tagadják az amerikaiak a szír kormányerők bombázását

2015.12.07. 11:33

Az Aszad-párti hadsereg táborát bombázták amerikai gépek Szíriában - erősítette meg a damaszkuszi külügyminisztérium. Ez az első ilyen eset, bár elképzelhető, hogy a pilóták tévesen azonosították a célpontot.

Az al-Dzsazíra szerint a feltehetően amerikai gépek néhány órája kilenc rakétát lőttek ki az Aszad-párti hadsereg támaszpontjára Dajr ez-Zaur (Deir ez-Zor) tartományban. A támadásnak halálos áldozatai is voltak, 13 katona megsérült, és több jármű is megsemmisült.

Tévedésből is történhetett

Mivel a tartomány nagy részét az Iszlám Állam ellenőrzi, nem kizárható, hogy az amerikaiak tévedésből bombázták a szíriai hadsereget, ennek ellenére a damaszkuszi külügyminisztérium kijelentette, támadásként értékelik a légi csapást, és levélben tiltakoztak az ENSZ Biztonsági Tanácsánál.

Szíria térképe, rajta Deir ez-Zor, ahol az incidens történtForrás: Google

Az Egyesült Államok közel egy éve bombázza az Iszlám Állam szíriai állásait is, a hadjárathoz a párizsi merényletek után Franciaország, Nagy-Britannia és Németország is csatlakozott. Ez azonban az első alkalom, amikor a nyugati koalíció bombái a szíriai kormányerőknek okoztak kárt.

Tagad és vizsgálódik a koalíció

Hétfő délután a koalíciós erők közleményben tagadták, hogy a szír kormányhoz tartozó támaszpontot bombáztak volna. Bár megerősítették, hogy a napokban valóban Deir er Zor tartományban folytattak hadműveleteket, azt állítják, hogy csak az olajkutakat céloztak. A tartomány alatt található Szíria egyik legnagyobb olajmezője, az itt kitermelt olaj az Iszlám Állam egyik fő bevételi forrása.

A koalíciós parancsnokság közleményében hozzátette: azt még vizsgálják, hogy valamelyik olajkút elleni légi csapásuk okozhatott-e "járulékos kárt" a kormánypárti hadseregnek is.

Az Iszlám Állam elpusztítását ígérte Obama

Vasárnap Bassár el-Aszad szír elnök törvénysértőnek nevezte a nyugati légi csapásokat Szíriában, mivel, mint mondta, ő és a kormánya ezekre nem adott engedélyt, szemben az október óta folyó orosz légi csapásokkal.

Bassar el-Aszad interú közbenForrás: AFP/-

Hétfőn Barack Obama amerikai elnök is a szíriai hadműveletekről beszélt, Aszad kritikája ellenére az Iszlám Állam elleni támadások fokozását ígérte. Bár Obama kizárta, hogy szárazföldi hadműveletbe kezdjenek Szíriában, később azt közölte, mérlegelik, hogy növeljék a Szíriába vezényelt kommandósok létszámát.

Újabb incidens

Ha beigazolódik, hogy valóban az amerikaiak bombázták a Dajr ez-Zaur-i bázist, az a mostani időszakban már a második súlyos incidens lesz Szíriában. November 24-én a török légierő lőtt le egy Szíriába tartó orosz vadászgépet, a törökök állítása szerint azért, mert az megsértette a török légteret. A török vezetés nem kért elnézést az incidens miatt, Oroszország válaszul súlyos gazdasági szankciókat vezetett be Törökország ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK