Tagadják az amerikaiak a szír kormányerők bombázását

A U.S. Air Force F-16 Fighting Falcon Block 40 aircraft after receiving fuel from a KC-135 Stratotanker aircraft during a mission over Iraq on 10 June 2008. This F-16 is assigned to the 34th EFS Balad Air Base, Iraq and is deployed from the 388th Fighter Wing at Hill Air Force Base, Utah. (U.S. Air Force photo by Master Sgt. Andy Dunaway
Vágólapra másolva!
Az Aszad-párti hadsereg táborát bombázták amerikai gépek Szíriában - erősítette meg a damaszkuszi külügyminisztérium. Ez az első ilyen eset, bár elképzelhető, hogy a pilóták tévesen azonosították a célpontot.
Vágólapra másolva!

Az al-Dzsazíra szerint a feltehetően amerikai gépek néhány órája kilenc rakétát lőttek ki az Aszad-párti hadsereg támaszpontjára Dajr ez-Zaur (Deir ez-Zor) tartományban. A támadásnak halálos áldozatai is voltak, 13 katona megsérült, és több jármű is megsemmisült.

Tévedésből is történhetett

Mivel a tartomány nagy részét az Iszlám Állam ellenőrzi, nem kizárható, hogy az amerikaiak tévedésből bombázták a szíriai hadsereget, ennek ellenére a damaszkuszi külügyminisztérium kijelentette,

támadásként értékelik a légi csapást,

és levélben tiltakoztak az ENSZ Biztonsági Tanácsánál.

Szíria térképe, rajta Deir ez-Zor, ahol az incidens történt Forrás: Google

Az Egyesült Államok közel egy éve bombázza az Iszlám Állam szíriai állásait is, a hadjárathoz a párizsi merényletek után Franciaország, Nagy-Britannia és Németország is csatlakozott. Ez azonban az első alkalom, amikor a nyugati koalíció bombái a szíriai kormányerőknek okoztak kárt.

Tagad és vizsgálódik a koalíció

Hétfő délután a koalíciós erők közleményben tagadták, hogy a szír kormányhoz tartozó támaszpontot bombáztak volna. Bár megerősítették, hogy a napokban valóban Deir er Zor tartományban folytattak hadműveleteket,

azt állítják, hogy csak az olajkutakat céloztak.

A tartomány alatt található Szíria egyik legnagyobb olajmezője, az itt kitermelt olaj az Iszlám Állam egyik fő bevételi forrása.

A koalíciós parancsnokság közleményében hozzátette: azt még vizsgálják, hogy valamelyik olajkút elleni légi csapásuk okozhatott-e "járulékos kárt" a kormánypárti hadseregnek is.

Az Iszlám Állam elpusztítását ígérte Obama

Vasárnap Bassár el-Aszad szír elnök törvénysértőnek nevezte a nyugati légi csapásokat Szíriában, mivel, mint mondta, ő és a kormánya ezekre nem adott engedélyt, szemben az október óta folyó orosz légi csapásokkal.

Bassar el-Aszad interú közben Forrás: AFP/-

Hétfőn Barack Obama amerikai elnök is a szíriai hadműveletekről beszélt, Aszad kritikája ellenére

az Iszlám Állam elleni támadások fokozását ígérte.

Bár Obama kizárta, hogy szárazföldi hadműveletbe kezdjenek Szíriában, később azt közölte, mérlegelik, hogy növeljék a Szíriába vezényelt kommandósok létszámát.

Újabb incidens

Ha beigazolódik, hogy valóban az amerikaiak bombázták a Dajr ez-Zaur-i bázist, az a mostani időszakban már a második súlyos incidens lesz Szíriában. November 24-én a török légierő lőtt le egy Szíriába tartó orosz vadászgépet, a törökök állítása szerint azért, mert az megsértette a török légteret. A török vezetés nem kért elnézést az incidens miatt, Oroszország válaszul súlyos gazdasági szankciókat vezetett be Törökország ellen.