Magyarországon a menekülteket ijesztgető kamionos miatt lett híres a franciaországi Calais, pedig a kikötő közelében tábort építő menekültek nagyjából 10 éve jelentek meg a dűnéken. A Dzsungelnek is nevezett, spontán kiépült menekültvárosba időnként fotósok is elvetődnek. Sört is lehet kapni, miközben Molenbeekben, a párizsi terrortámadások elkövetőinek brüsszeli lakónegyedében már nem mérnek alkoholt.

Lehet, hogy hiába rakott disznóhúst a kamionjára az a német sofőr, aki el akarta ijeszteni a menekülteket a járműve közeléből. A calais-i spontán menekülttábor ugyanis, a Daily Mail cikke alapján, olyan helynek tűnik, ahol nem mindenki hithű muzulmán, és nem az iszlám törvénykezés, a saría szabályozza a hétköznapokat. A tudósításból kiderül, hogy a táborban van egy kocsma is. 

Ezt eritreai menekültek üzemeltetik, lehet sört is kapni. Ilyen szempontból a calais-i dzsungel liberálisabb, mint Molenbeek, a belga főváros kétes hírű negyede. Ott például egyre nehezebb alkoholt vásárolni  – legalábbis erről beszélt nemrég a Politicónak Teun Voeten fotós, aki 2014-ig lakott a kerületben. Molenbeekből származik a novemberi párizsi terrortámadások több elkövetője is. 

Így néz ki a Dzsungel a magasbólForrás: AFP/Denis Charlet

A calais-i Dzsungel lakóira legutóbb egy magyar kamionos hívta fel a figyelmet. Jeddi Árpád Levente egy majdnem negyedórás videót tett közzé a YouTube-on.

Át akarnak jutni

Ezen az látszik, hogy menekültek egy csoportja kamionokat próbál megállítani – némelyiket sikerrel. A magyar kamionos káromkodva, késelést emlegetve indul el feléjük a járművével. Állítása szerint a felvételen nem látszik, de ő "kikerül valamit", nem az emberek elgázolása a célja. 

A menekültek Nagy-Britanniába akarnak átjutni. 

A magyar kamionos arról is beszélt az Origónak, hogy ezt meg is érti, mert szerinte ott könnyebben találnak állást. 

Menekült ül a calais-i tábor közelében, az autópályát védő kerítés tövébenForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A francia hatóságok viszont azon dolgoznak, hogy a Dzsungelből ne nagyon jusson ki senki. Bár a rendőrök nem minden esetben járnak sikerrel, az elmúlt hetekben egyre többen ragadtak a tábor területén. Ez az oka annak, hogy már egy egész minivárossá alakult át a tábor. 

A kocsmán kívül van például könyvesbolt is. 

Volt humora annak, aki elnevezte: "A Dzsungel könyvei" – ezt írta a bejárat fölé, Kipling után szabadon. 

A menekültek miatt megnőtt a kilépést támogatók arányaForrás: AFP/Citizenside/Simon Bowes-Charles

Sátornak való alapanyagokból összetákolt keresztény templomot is találni a területen. De van itt színháznak nevezett rendezvénysátor is, ahol esténként zenés bulikat tartanak. 

Piac és több élelmiszerbolt is van a táborban. A gyerekeket óvoda várja. Az éttermeket afgánok, kurdok és eritreaiak üzemeltetik. Egy mauritániai művész saját szoborparkot is nyitott.

Önkéntesek segítik

A Dzsungelben európai önkéntesek is segítenek. A Jó Esély Színházat például britek építették, ahogy a mobiltöltőpontokat és a wifihálózatot is a szigetországból érkező emberjogi aktivisták rakták össze.

Több keresztény templom és mecset is van a táborbanForrás: AFP/Philippe Huguen

Éjszakánként megváltozik a hangulat a nappal feltűnően jókedvű táborban. Újabban ilyenkor indulnak az autópályára a teherautók útját álló menekültek, és az embercsempészek is aktívabbak éjjel. A Daily Mirror azt írja, hogy a Dzsungel lakói 

egyre jobban félnek az esetlegesen beszivárgó dzsihádistáktól. 

A táborra november 10-e óta figyel egyre jobban a rendőrség és a sajtó. Aznap ugyanis a menekültek összecsaptak a rendőrökkel, és a tábor történetében először támadtak is – közölte akkor a francia rendőrség. 

Nem ott akar meghalni

A táborban jelenleg nagyjából 4500 ember él, de ősszel volt, hogy 6000 ember is ott töltötte a napjait. Egyre többen vannak olyanok is, akik nem akarják az életüket kockáztatni azért, hogy átjussanak Nagy-Britanniába. "Túléltem a polgárháborút Dárfúrban, nem itt akarok meghalni" – mondta a 25 éves Abdelziz Aldovmah.