Dzsihádista propaganda miatt tartóztattak le egy tinédzsert Romániában

Vágólapra másolva!
Dzsihádista propaganda gyanújával állított elő egy 17 éves fiatalembert Romániában a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) – jelentették kedden a román hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

Dzsihádista szervezeteket támogató nyilatkozatokat, az Iszlám Állam által elkövetett lefejezéseket bemutató filmeket és életveszélyes fenyegetéseket tartalmazó üzeneteket terjesztett az interneten az a 17 éves fiú, akit a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) emberei tartóztattak le a romániai Craiova városában.

A nyomozók kedden reggel házkutatást tartottak a középiskolás fiú lakhelyén, ahonnan "dzsihádista propagandaanyagokat, dokumentumokat és számítástechnikai berendezéseket" foglaltak le.

A fiatalembert kihallgatásra vitték.

Ovidiu Marincea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a szolgálat tudott a fiatalember radikalizálódásáról, és az erre vonatkozó információkat átadta az illetékes hatóságnak, a DIICOT-nak, amely átvette az ügyet.

Egy héttel korában szintén az SRI-től származó információk alapján a DIICOT Kézdivásárhelyen hajtott végre hasonló akciót, amelynek nyomán Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szervezet (HVIM) helyi vezetőjét vették őrizetbe.

A férfit másnap előzetes letartóztatásba helyezték.

Bekét – akinél petárdákat és airsoftkellékeket találtak – azzal gyanúsítják, hogy Románia nemzeti ünnepén, a katonai parádé közben akart házi készítésű bombát robbantani a saját üzlethelyisége előtt.