Nemcsak Magyarországon, az Európai Parlamentben sincs egyetértés a bevándorlás kérdésében. Csakhogy egyre többen gondolják, hogy ez a szembenállás hosszú távon akár az európai integrációt is alááshatja. Az Origo tudósítása Brüsszelből.

Ha nem sikerül hosszú távon egyetértésre jutni a bevándorlás kérdésében, annak az Európai Unió integrációja láthatja kárát. Bármilyen furcsa, a fenti mondat egyre többször hangzik el Brüsszelben, ahol a képviselők ugyanolyan megosztottak a kérdésben,  mint a tagállamok kormányai. 

Jávor Benedek szerint hosszú távon rosszul járhatunkFotó: Polyák Attila - Origo

Nem állíthatjuk meg

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője szerint Brüsszelben is teljesen nyilvánvaló, hogy a különböző tagállamok teljesen máshogy közelítik meg a bevándorlás kérdését. 

„Magyarország úgy tesz, mintha meg lehetne szüntetni a migrációt,  a nagyobb tagállamok azonban nem ringatják magukat ebbe az illúzióba” – mondta a képviselő egy brüsszeli háttérbeszélgetésen. A tagállamok ezért tartják fontosnak, hogy – ha már megállítani nem tudják – legalább valamilyen megoldást találjanak. 

Kiírjuk magunkat

Jávor Benedek szerint az a probléma, hogy a migrációs vita és az arra adott kelet-európai válaszok lassan az egész európai integrációt aláássák. Azt valószínűtlennek tartja, hogy létrejöjjön egy mini-Schengen, de nem zárja ki, hogy az egyes tagállamok különcködése a visszájára is fordulhat. Ha ugyanis Magyarország kívül akar maradni a közös európai menekültmegoldásból, az előrevetíti, hogy a jövőben egyre több ilyen példa lesz. 

„Aztán egyik nap arra ébredünk majd, hogy épült egy egészen más Európa, mi pedig szándékosan kimaradtunk belőle”  – mondta Jávor Benedek.

Az EP-képviselő azért is veszélyesnek tartja a magyar kormány hozzáállását, mert szembenállásunk miatt akár későbbi támogatásokból is kimaradhatunk. 

Balczó Zoltán szakadékról beszéltFotó: Polyák Attila - Origo

Óriási a szakadék

Vele szemben Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője szerint a probléma éppen az, hogy a brüsszeli képviselők és a hétköznapi emberek véleménye között óriási szakadék van. 

„Ha a képviselők az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságánál dolgoznának, természetes lenne, hogy segíteni akarják a menekülteket. Egy parlamenti képviselőnek azonban ennél szerintem azért sokoldalúbbnak kellene lennie” – mondta. 

Balczó Zoltán szerint még az Európai Parlament is nagyon lassan jön rá, hogy népvándorlásról van szó, és azt sem látja, hogy a hozzáállásukban bármi változás történne. 

Szerbiának is fontos

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a migráció megfelelő kezelése az EU további bővítésében is szerepet játszik. Nemrég került az EP elé a Szerbiáról szóló országjelentés, ami fontos lépés az ország uniós csatlakozása előtt. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: az értékelés pozitív lett, nem utolsósorban azért, mert Szerbia az EU fontos partnere a Balkánon, a többi között  a migráció kezelésében is. 

"Nyilvánvaló, hogy nem csak Szerbiának van szüksége az EU-ra, hanem az EU-nak is szüksége van egy stabil, EU felé forduló Szerbiára" – hangsúlyozta Deli.