Magyarországot is bírálta az Európai Parlament elnöke

SCHULZ, Martin
Strasbourg, 2015. október 6. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az Európai Parlamentnek a migrációs helyzetről és a menedékkérők humanitárius körülményeiről tartott vitájában Strasbourgban 2015. október 6-án. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Vágólapra másolva!
Nem festett túl pozitív képet az Európai Unió helyzetéről Martin Schulz. Az Európai Parlament elnöke bírálta a kvótarendszerből kimaradó tagállamokat, és külön megemlítette, hogy Magyarország nagyon kedvező feltételeket kapott a menekültek áthelyezésénél. Az Origo tudósítója Brüsszelből küldött beszámolót.
Vágólapra másolva!

„Ha a tagállamok nem vesznek részt a kvótarendszerben, azzal csak fokozzák a bajt” – üzent a hezitáló országoknak, köztük Magyarországnak is Martin Schulz.

Martin Schulz szerint veszélyben van az Európai Unió Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Az Európai Parlament elnöke Brüsszelben, egy újságíróknak tartott menekültügyi beszélgetésen úgy fogalmazott:

ha egymillió embert elosztunk 28 tagállam között, az senkinek nem jelenthet túl nagy problémát.

Ha viszont több tagállam is kivonja magát a kvótarendszer alól, a teher csak néhány országra marad, abból már baj lehet.

Magyarország kivételezett

Martin Schulz külön kitért Magyarországra is. A politikus azért is aggódik a magyar kormány kvótaellenessége miatt, mert az áthelyezési számok megállapításánál külön figyelembe vették az ország lakosságszámát, GDP-jét és még a munkanélküliségi adatokat is.

– tette hozzá.

Az EU határain emelt kerítésekről az Európai Parlament elnöke úgy fogalmazott: első reakcióként érthető a felállításuk, de ezzel a tagállamok magukra hagynak olyan kis országokat, mint például Szlovénia, akik nem tudnak megbirkózni a menekültáradattal.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke áttételesen Orbán Viktor politikáját is bírálta Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Nincs mindenkinek hely

„A menekültek a terror elől jöttek el, sokszor csak a ruhájuk az övék, amit viselnek. Ha nem adnánk nekik menedéket, nagy hibát követnénk el” – mondta.

Azt ugyanakkor az Európai Parlament elnöke is elismerte, hogy akik nem jogosultak menekültstátuszra, azokat haza kell küldeni, mivel nincs mindenkinek hely.

Schulz nem festett túl pozitív képet az Európai Unió jövőjéről. Úgy vélte,

Európa nagyon kockázatos helyzetbe került,

és a tagállamoknak is tenniük kell azért, hogy ez megváltozzon.

„Brüsszel csak akkor erős, ha a tagállamok is úgy akarják” – mondta Schulz, aki nem titkolta, hogy szerinte néhány tagállam gyengíteni akarja az uniót. Bírálta azokat is, akik csak elvesznek Brüsszeltől, de semmit nem adnak vissza.

Nem lesz mini-Schengen

A politikus egy kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy nem aggódik a szélsőjobboldali pártok előretörése miatt, mivel azok mindig is jelen voltak Európában, és kizártnak tartja, hogy valaha egy mini-Schengen jönne létre, mivel

ekkora kockázatot az EU nem engedhet meg magának.

Schulz a Die Weltnek korábban adott interjújában a héten egyenesen úgy fogalmazott, hogy „az Európai Unió veszélyben van”, mert a közösségen belül működnek bizonyos erők, amelyek szét akarják verni. Ezért senki nem tudja megmondani, hogy a mostani felépítésű EU túléli-e a következő tíz évet - vélekedett.