A fegyverkereskedelem nyertesei a terroristák lettek

rakka iszlám állam isis terror fegyver
Kétezer dzsihadista lehet még Rakkában.
Vágólapra másolva!
A nemzetközi közösség közvetve felelős az Iszlám Állam felfegyverzéséért. Irakba például szinte ellenőrzés nélkül áramlottak be a nyugati országokban, valamint Kínában és Oroszországban gyártott fegyverek. A Líbiába küldött eszközök nagy része az arab tavasz óta ugyancsak az ISIS-nél kötött ki.
Vágólapra másolva!

Az iraki-iráni háború 1980-as kirobbanása óta özönlöttek a fegyverek mindkét országba. Az amerikai, európai, orosz és kínai fegyvergyárakból kikerült, Iraknak szánt hadi eszközök nagy része mostanra az Iszlám Államhoz került – áll az Amnesty International jelentésében. A terrorszervezet

fegyverraktárak kifosztásával jutott tekintélyes arzenálhoz,

amivel azóta is rettegésben tartják az iraki és a szír lakosságot, de a laza ellenőrzés és a könnyen megvesztegethető kormánytisztviselők is az ISIS megerősödésének ágyaztak meg.

Bomba üzlet a háború

Irak és Irán összecsapásakor összesen 34 ország szállított hadieszközöket Iraknak, közülük 28 Iránnal is üzletelt. Kuvait 1990-es megszállása miatt az ENSZ embargót vezetett be Irak ellen, ezért Bagdad 2003-ig nem tudott legálisan fegyvereket vásárolni. Az amerikai megszállás azonban újra zöld utat nyitott a hadi eszközök beáramlásának.

Szaddám Huszein volt iraki diktátor egy rakétavetővel az iraki-iráni háború idején Forrás: Origo

2011 és 2013 között az USA több milliárd dollár értékben adott el hadieszközöket a bagdadi kormánynak. A szállítmány része volt többek között 140 M1A1 Abrams-tank, egy F16-os vadászrepülőgép és 681 darab Stinger vállról indítható föld-levegő rakéta.

Irak tavaly közel 500 millió dollár értékben vett fegyvert az Egyesült Államoktól.

Viszont több százezer fegyver el is tűnt addig, amíg az amerikai csapatok Irakban állomásoztak.

Nyomtalanul eltűntek

Már csak azért is, mert miközben hatalmas szállítmányok érkeztek Irakba, a raktárakat rosszul őrizték, a kormánytisztviselők pedig korruptak voltak. Az Iszlám Állam rengeteg fegyvert zsákmányolt a katonáktól és rendőröktől tavaly, amikor elfoglalták Moszult, Irak második legnagyobb városát. Arzenáljuk tovább bővült Faludzsa, Tikrit és Ramadi lerohanása után.

Az iraki katonáktól és rendőröktől is zsákmányolt fegyvereket az Iszlám Állam Forrás: Iszlám Állam

Az Iszlám Állam fegyverei között orosz, kínai, amerikai és európai gyártmányúak egyaránt vannak. Arzenáljukban megtalálhatóak a vállról indítható rakéták, a páncéltörő gránátok vagy az orosz Kalasnyikov vagy az amerikai M16. A terrorszervezetnek lassan a világ összes hadiipari vállalatától van valamije, amikkel a médiában is ismertté vált rémtetteiket, a tömeggyilkosságokat, a kínzásokat és terrorakciókat hajtják végre.

Kadhafin keresett Belgium

A Líbia elleni embargót 2004-ben oldották fel, Kadhafi ugyanis megígérte, hogy megsemmisíti vegyi fegyvereit. Öt év alatt több uniós ország együttesen 834 millió euróért adott el fegyvereket a líbiai diktátornak, többek között az Egyesült Királyság, Olaszország, Belgium és Oroszország is.

A 2008-ban még hatalmon lévő líbiai diktátornak a belga FN Herstal hadiipari cég 367 darab F2000 típusú gépkarabélyt szállított le. A csomagot a belgák kézigránátokkal és közel 400 pisztollyal toldották meg. Az üzletet a felek 12 millió euróért kötötték meg - írja a BBC.

Moammer Kadhafit is elsöpörte az arab tavasz Forrás: AFP/Joseph Eid

Amikor 2011-ben az arab tavasz elérte Líbiát, az országban az egyik legmodernebb orosz gépkarabélyból (AK-103-2) több mint 200 ezer volt fellelhető, amelyek azóta feltehetően a feketepiacon kötöttek ki.

Videofelvételekből kiderül, hogy került a belga F2000-ból és az orosz AK-modellekből Gázába a dzsihadistákhoz és az Iszlám Állam kezébe is. Az ISIS idén áprilisban AK-103-2-kel ölt meg 30 etióp keresztényt Líbiában.