Törökország nem küld több katonát Irakba

iszlám állam harcos
MOSUL, IRAQ - JANUARY 21: Smoke trails over after ISIL launched a mortal shell during clashes between Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) militants and Peshmerga in Mawara town of Mosul, Iraq on January 21, 2015. Peshmerga forces continue to proceed in Mosul at helm of General Mansour Barzani, Peshmerga Special Forces Commander. Emrah Yorulmaz / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Ankara leállította a csapattelepítést Észak-Irakba, azonban a már ott lévő katonáit nem vonja ki - ezt mondta a török külügyminiszter iraki kollégájának.
Vágólapra másolva!

Telefonon tárgyalt egymással a török és az iraki külügyminiszter, miután a két ország feszültté vált a viszony egy észak-iraki katonai incidens miatt. Törökország ugyanis jól felszerelt katonákat küldött Irak területére, ami miatt

az irakiak tiltakoztak.

A telefonbeszélgetésről egyelőre csak a török külügyminiszter árult el részleteket. Mevlüt Cavusoglu azt mondta iraki kollégájának, hogy Irak szuverenitását tiszteletben fogják tartani. Több katonát már nem küldenek Irakba, viszont akik ott vannak, azokat nem hívják haza.

Moszul környékén rendszeresek a harcok a dzsihadisták és a pesmerga fegyveresek között Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Emrah Yorulmaz

Elképzelhető viszont, hogy ezzel a lépéssel még nem oldódik meg a feszültség. Bagdad ugyanis a török csapatok visszavonását követelte korábban. Az iraki kormány szerint Moszul közelébe "egy zászlóaljnyi, több harckocsival és ágyúval felszerelt alakulat" érkezett.

Moszul városát jelenleg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellenőrzi.

A török katonák egy ideje már részt vesznek a dzsihadisták ellen harcoló iraki alakulatok kiképzésében és felfegyverzésében, de Irak szerint ennyi török katonára nincs szükség az országban. A török kormány viszont azt állítja, hogy jól felszerelt egységei a török kiképzők életét védik.

Ahmet Davutoglu török kormányfő korábban azt mondta, hogy akik jelenlétüket támadásként értelmezik, azok "szándékos provokációban" vesznek részt. A török miniszterelnök szerint több mint kétezer katonát képeznek ki az észak-iraki katonai táborukban.

Pesmerga harcos figyeli a Moszul környéki hegyeket Forrás: AFP/Jm Lopez

Davutoglu kedden arról is beszélt, hogy a lehető legkorábban Bagdadba szeretne utazni. Így enyhítené a török csapatok jelenléte miatt kialakult feszültséget.

Észak-Irakban a kurd harcosok, a pesmergák küzdenek a leghatékonyabban az Iszlám Állam ellen. Törökország viszont nem szeretné, ha a kurdok túlságosan megerősödnének. A török kormány attól tart, hogy a kurdok Törökország kurdok lakta keleti feléből is kihasítanának ki egy darabot, ha önálló államot alapítanának.