Colleen Bell megint beszólt az Orbán kormánynak

2015.12.09. 23:03

Egy konferencián szólalt fel az amerikai nagykövet, aki, bár említett pozitív példákat, kritikával élt a Magyarországon tapasztalható korrupciós kockázatok miatt. Azt mondta, "nem a döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak", ha közbeszerzésen kívánnak indulni.

Colleen Bell nagykövet a Transparency International által szervezett konferencián beszélt szerdán, és felhívta a figyelmet, hogy bár az Egyesült Államok és Magyarország kereskedelmi kapcsolatrendszere egészséges, de az amerikai üzleti körök szerint létezik a korrupció érzete,  így ha valaki nem a megfelelő játékszabályok szerint játszik, annak súlyos következményei lehetnek - adta hírül a Portfolio.hu.

A nagykövet szerint a korrupció olyan, mint a rák, amely megtámadja a szervezetet, majd idővel meg is semmisíti.Fotó: Polyák Attila - Origo

Nyilvánosságot a paksi bővítésnek

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete a múlt héten visszamenőleges hatállyal módosított közbeszerzési törvényre, az összeférhetetlenségi szabályok lazítására is utalva úgy fogalmazott, hogy "Nem a döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak". A nagykövet sürgette a paksi bővítés szerződéseinek nyilvánosságra hozását is.

Éber választók kellenek

Bell szerint éber választópolgárokra, oknyomozó újságírókra és erős civil szervezetekre van szükség ahhoz, hogy a mindenkori hatalom elszámoltatható legyen és kikényszeríthető legyen az átláthatóság. A nagykövet szerint a korrupció olyan, mint a rák,  amely megtámadja a szervezetet, majd idővel meg is semmisíti. Említett pozitív példákat is, az ukrán határon letartóztatott több tucat határőrt, illetve az online pénztárgéprendszer bevezetését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK