Thaci az Origónak: Az EU problémát is jelenthet

THACI, Hashim
Budapest, 2015. december 9. Hashim Thaci, koszovói miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter előadást tart a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2015. december 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Szereti is az Európai Uniót, meg nem is, a Szerbiával kötött megállapodás mellett viszont kiáll, mert annak nincs alternatívája. Ezt tudtuk meg a koszovói külügyminisztertől, aki épp Budapestre látogatott. A kalandos életutat bejáró Hashim Thaci kérdésünkre azt is elmondta, miért kész még szavazatokat is veszteni.
Vágólapra másolva!

Azok az ellenzéki politikusok, akik könnygázgránátokkal akadályozzák a pristinai parlament munkáját, kézigránátot dobnak a koszovói alkotmánybíróság udvarára, esetleg tojással dobálják meg az ország miniszterelnökét, nem a hazájuk, hanem saját politikai érdekeiket szolgálják. Ezt Hashim Thaci koszovói külügyminiszter és kormányfőhelyettes mondta az Origo kérdésére egy, a budapesti Ludovikán tartott rendezvényen, ahol előzőleg hazája euroatlanti integrációs kilátásairól beszélt.

Az ellenzék nem Koszovó érdekében politizál Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nagyon integrálódnának már

Az előadásában sok meglepetést nem tartogatott, mert ezeket a magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel tartott szerda délelőtti megbeszélése után is elmondta:

mielőbb szeretnének az EU és a NATO tagjai lenni

(az ebben nyújtott támogatásért hálásak Magyarországnak), az uniós vízumliberalizációért ők már mindent megtettek (az EU-ba áramló koszovói menekültek ügye ellenére is reménykednek a vízummentességben), épül a jogállam, rendületlenül küzdenek az iszlám szélsőségek ellen (mintegy száz imámot már le is tartóztattak), Szerbiával és Montenegróval pedig javulnak a kapcsolataik.

Szép szavakban nem volt hiány Forrás: MTI/Kovács Tamás

Emellett azt szeretnék, ha nem csak politikai és katonai, hanem gazdasági együttműködésük is lenne hazánkkal, hiszen Koszovó már eddig is nagyjából félmilliárd eurónyi tőkét vonzott.

A valóság más

Thaci szavainak – például a szerbekkel normalizálódó viszony kapcsán – ellentmond a valóság, az ellenzék ugyanis (olykor több tízezres tömegtüntetéseken) azt követeli, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról, mert az úgymond túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek.

Tüntet az ellenzék Pristinában Forrás: AFP/Armend Nimani

Állításuk szerint mindaddig akadályozzák a parlament munkáját, amíg követeléseik nem teljesülnek, jóllehet, a koszovói alkotmánybíróság november elején felfüggesztette a megállapodást.

Nincs más megoldás

Thaci ugyanakkor érdeklődésünkre elárulta, a brüsszeli megállapodásnak nincs alternatívája, mert az Koszovó, Szerbia, a Balkán és az EU érdeke. Mint mondta, 20 év gyakorlata van abban, hogy Belgráddal tárgyaljon (a nem mindig öltöny–nyakkendőben folytatott megbeszéléseiről bővebben itt olvashatnak), és

nem volt még olyan egyezség, amely mindkét félnél osztatlan sikert aratott volna.

„Ha nem szentesítjük a megállapodást, akkor elhúzódik egy befagyott konfliktus, ezzel pedig az euroatlanti integrációt kockáztatjuk.

Kész vagyok emiatt szavazatokat veszteni”

– mondta Hashim Thaci.

Az EU okozhat gondot is

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon az EU-t lehet-e hibáztatni a mostani koszovói helyzetért, amennyiben túl gyorsan akarta kicsikarni az egyezséget Belgrád és Pristina között, és nem vont be minden politikai oldalt (egy helyi szakértő szerint ez mára odáig fajult, hogy elfogytak a békés megoldások).

Nincs jobb, mint a brüsszeli megállapodás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Thaci ismét védelmébe vette az EU által kimunkált egyezséget, de azt megjegyezte, hogy az unió tud gondokat okozni: „Ha gyorsabban cselekednének, kevesebb problémánk lenne. Remélem, veszik az üzenetet.”