Hidrogénbombával riogat Észak-Korea

nk20151009
Kim Dzsongunt üdvözli az összegyűlt tömeg, aki személyesen nézett meg egy újépítésű falut, egy árvíz sújtotta észak-koreai térségben, Paekhak-dongnál
Vágólapra másolva!
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az eddigi phenjani közléseknél egyértelműbben utalt arra, hogy a távol-keleti kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van.
Vágólapra másolva!

A KCNA észak-koreai hírügynökség csütörtökön idézte az egyik katonai létesítményben helyszíni szemlét tartó Kim Dzsong Un szavait, amelyek szerint az ország immár "olyan nukleáris hatalom, amely akár A bombát, akár H bombát is képes robbantani, hogy hiteles módon megvédje szuverenitását".

3 az igazság, és egy a ráadás

Észak-Korea eddig három kísérleti atomrobbantást hajtott végre, 2006-ban, 2009-ben, illetve 2013-ban. Ezek nyomán nemzetközi szankciók sorával kénytelen szembenézni.

Kim Dzsongunt üdvözli az összegyűlt tömeg, aki személyesen nézett meg egy újépítésű falut, egy árvíz sújtotta észak-koreai térségben, Paekhak-dongnál Forrás: AFP/Kns

Az atommaghasadás elvén alapuló atombombánál sokkalta pusztítóbb erejű a hidrogénbomba, amely a magfúzió elvén alapul. Phenjan korábban már tett olyan utalásokat, hogy rendelkezik az atombombánál erősebb fegyverrel, de Kim Dzsong Un mostani szavai ennél közvetlenebb módon utalnak a hidrogénbombára.

Fele sem igaz

A phenjani rezsim rendszeresen tesz olyan kijelentéseket a nukleáris fegyverkezés terén elért képességeivel kapcsolatban, amelyek ellenőrizhetetlenek.

Egyebek közt azt állítja, hogy atomfegyvereivel képes elérni az Egyesült Államok területét,

ezt azonban a szakértők többsége egyelőre kizártnak tartja.

Forrás: AFP/Kcna Via Kns

Azért komolyan veszik

A Fehér Ház szóvivője kétségeinek adott hangot Kim Dzsong Un kijelentéseivel kapcsolatban.

"A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok súlyosan megkérdőjelezik ezeket az állításokat, de nagyon komolyan vesszük az észak-koreai rezsim atomfegyverkezési törekvései által jelentett veszélyt és fenyegetést" - nyilatkozta Josh Earnest.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség egy meg nem nevezett dél-koreai hírszerzési forrásra hivatkozva azt írta: nincs bizonyíték arra, hogy Phenjan valóban rendelkezne termonukleáris fegyverrel.