Szakértők szerint kamu az észak-koreai hidrogénbomba

KIM Dzsong Un A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára látogatást tesz egy légibázison egy meg nem nevezett helyszínen
A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára látogatást tesz egy légibázison egy meg nem nevezett helyszínen
Vágólapra másolva!
Szkeptikusan fogadták külföldi szakértők Kim Dzsongun kijelentését, amely szerint Észak-Korea akár hidrogénbombát is képes robbantani.
Vágólapra másolva!

A KCNA észak-koreai hírügynökség idézte Kim Dzsongun szavait, amelyek szerint az ország immár „olyan erős nukleáris hatalom, amely akár A bombát, akár H bombát képes robbantani, hogy biztosan megvédje szuverenitását és nemzeti büszkeségét”.

Észak-Korea eddig három kísérleti atomrobbantást hajtott végre, 2006-ban, 2009-ben, illetve 2013-ban. Ezek nyomán nemzetközi szankciók sorával kénytelen szembenézni – emlékeztetett az MTI.

Pusztítóbb erejű

A hidrogén – más néven termonukleáris – bomba fejlettebb technológiával okoz sokkal pusztítóbb robbanást, mint az atombomba.

A dél-koreai hírszerzés egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője azonban hangsúlyozta: semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy Phenjan képes lenne hidrogénbomba előállítására; Kim szerinte csupán szónoki fogásként említette.

Kim Dzsongun azt állítja, hogy van hidrogénbombájuk Forrás: MTI/EPA/Yonhap/Kcna

Jeffrey Lewis, a kaliforniai Middlebury Institute of International Studies szakértője is kétségét fejezte ki a Reutersnek nyilatkozva az észak-koreai hidrogénbombával kapcsolatban. Szerinte a szimplán a hordozóval kapcsolatos technológiai fejlesztésre utalhatott.

A Reuters jelentésében kiemelte, hogy a földalatti atomkísérletek ellenére Észak-Korea nem tudott nukleáris rakétafejet sem kifejleszteni, és rendszeresen tesz ellenőrizhetetlen kijelentéseket a nukleáris fegyverkezés terén elért képességeivel kapcsolatban, amelyeket amerikai és dél-koreai szakértők rendszerint kétségbe vonnak.