Ha Németországba jössz, nem viselhetsz burkát

német muszlim
A Turkish woman checks out German and Turkish flags in a shop in the western German city of Duisburg on June 23, 2008. Many Turks living in Germany support not only the team of their home country, but also the German squad. Germany will play the Euro 2008 championship semi-final match against Turkey on June 25, 2008 in Basel. AFP PHOTO DDP / VOLKER HARTMANN
Vágólapra másolva!
A kereszténydemokraták törvényben tiltanák meg a muzulmán nők lefátyolozását. Egyre keményebb javaslatok kerülnek elő az eddig menekültbarát kormánypárt tarsolyából.
Vágólapra másolva!

A konzervatív CDU a jövőben nem engedélyezné, hogy a Németországban élő arab nők burkát viseljenek nyilvános helyeken – írja az International Business Times.

Kényszerliberalizmus

„A tradicionális ruhadarab azt jelképezi, hogy a viselője nem akar a nyitott és szabad szemléletű német társadalomba integrálódni” – áll a 18 oldalas törvényjavaslatban. A kormánypárt szerint a nők lefátyolozása összeegyeztethetetlen a német értékekkel.

Jelenleg a német jog szerint mindenki azt visel, amit akar.

2003-ban volt egy hasonló próbálkozás, amikor a tanárnőknek és 16 szövetségi államban közintézmények dolgozóinak tiltották meg a csador és a fejkendő viselését. A törvényt idén márciusban

az alkotmánybíróság jogellenesnek nyilvánította,

és hatályon kívül helyezte.

A burka egyedül a nők szemét hagyja szabadon Forrás: AFP/Berntrand Guay

A CDU decemberi 13-i pártkongresszusán nem lesz könnyű dolga Angela Merkelnek. A kancellárt saját pártjában is egyre többen bírálják menekültbarát politikája miatt.

Bajban van Merkel

A német közéletben a befogadott menedékkérők számáról is vita van. Reiner Haseloff szász-anhalti tartományi miniszterelnök szerint korlátozni kell a menekültek beáramlását. Merkel párttársa szerint meg kell határozni, hány menekültet képes az ország évente felszívni. Angela Merkel azonban vonakodik korlátozást bevezetni a menedékkérőkkel szemben.

Ezért a vasárnapi kongresszuson feszült, ideges hangulatra számíthatnak.

Ha Angela Merkel enged, akkor eddigi politikájának sikertelenségét ismeri el. Ha szembemegy az elégedetlen hangokkal, akkor a támogatottsága láthatja kárát.