Diplomatanegyedre támadtak a tálibok Kabulban

Vágólapra másolva!
Robbanás történt pénteken az afgán főváros egyik diplomáciai negyedében, majd gépfegyverek ropogását lehetett hallani. A tálibok a kabuli spanyol nagykövetség közelében lévő egyik vendégház ellen hajtottak végre támadást. Sérültekről is érkeztek jelentések.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos merénylők támadtak meg egy, a spanyol nagykövetség közelében lévő vendégházat Kabul Shir Pur nevű kerületében - jelentették be a tálibok a CNN információi szerint. Abdul Rahman Rahimi, Kabul rendőrkapitánya megerősítette a BBC-nek, hogy egy autóban robbantottak öngyilkos merénylők. A helyszínen tartózkodók egy robbanásról és heves gépfegyveres lövöldözésről számoltak be.

A támadás állítólag egy külföldieknek otthont adó vendégházat ért.

Sediq Sediqqi, az afgán belügyminisztérium szóvivője azt írta a Twitteren, hogy egy autó robbant fel.

Az afgán fővárosnak ezen a részén nyugati országok nagykövetségei találhatók, és sok külföldi itt is lakik.

A CNN-nek egy olasz egészségügyi szervezet azt mondta, hogy a robbanás a spanyol nagykövetség közelében történt. A szervezet egy kórházat is működtet 700 méterre a spanyol külképviselet épületétől, oda hét sérültet vittek be a robbanás után. A sebesültek afgánok.

Egyre többet támadnak

A tálibok legutóbb kedd este támadtak meg egy repülőteret Kandahárban. A kormányerők csak egy több mint másfél napon át tartó ütközet után tudták visszaverni a támadást.

Az összecsapásoknak 38 civil áldozata van.

Meghalt tíz katona és két rendőr is. A támadók 11 emberüket vesztették el. A repülőtéren tartózkodók közül még 37 afgán megsebesült - tette hozzá a minisztérium.

Szeptember végén az észak-afganisztáni Kunduz városát foglalták el a tálibok. A kormányerők csak egy hét elteltével tudták visszafoglalni a települést. Az afgán csapatoknak az amerikai légierő segített. Kunduzban tévedésből az amerikaiak csatarepülőgépe egy kórházat is lebombázott.

Az ország romló biztonsági helyzetére tekintettel a NATO nemrég úgy döntött, hogy leállítja a tervezett afganisztáni csapatkivonást és a 12 ezer tagú katonai kontingensének létszámát változatlanul fenntartja a következő évben is.