Eldőlt, melyik új zászló tetszik a legjobban az új-zélandiaknak

Új-Zéland, zászló
Vágólapra másolva!
Népszavazással döntötték el az új-zélandiak, hogy a felmerülő öt új zászló közül melyik válthatja le a mostani lobogót. A szavazás eredménye azonban még nem azt jelenti, hogy a mostani győztes verzió lesz Új-Zéland zászlaja, márciusban ugyanis még egyszer szavaznak majd a kezdeményezésről.  
Vágólapra másolva!

Az új-zélandiaknak elegük lett abból, hogy zászlajuk túlságosan hasonlít Ausztráliáéra, ezért úgy döntöttek, hogy megújítják a nemzeti lobogót. A zászló kinézetére számos javaslat érkezett, köztük jó néhány komolytalan verzió is. Emiatt a világsajtó élénken érdeklődött a fejlemények iránt, a brit The Guardian például élőben, percről percre közvetítette az eseményeket.

Forrás: LIAM GERRARD

Egy másik verzióban a szivárvány is megjelent.

Forrás: Fosh

Volt, akit a fagylalt ihletett meg.

Forrás: JESSE GIBBS

Egy szakértői bizottság végül ötre csökkentette a választható zászlók számát, az új-zélandiak ezekből választhattak.

1) Piros-kék alapon ezüst páfrány és a csillagok

Ez lehet Új-Zéland új zászlaja Forrás: www.govt.nz

2) Fekete-kék alapon ezüst páfrány és csillagok

Forrás: www.govt.nz

3) Koru, egy maori jelkép

Forrás: www.govt.nz

4) Fekete-fehér páfrány

Forrás: www.govt.nz

5) Piros csúcs

Forrás: Aaron Dustin

A két legnépszerűbb az első kettő volt, azaz fekete-kék és piros-kék alapon lévő csillagok, valamint az Új-Zéland jelképének számító páfrány együttese. A pénteken záruló szavazáson nagyon szoros eredmény született, a választók 48 százaléka ment el voksolni, és végül 50,53 százalékkal a fekete-kék alapú zászló győzött.

Szavazzon!

Ön melyik zászlóra szavazott volna?

Az új nemzeti lobogó kiválasztása egyébként megosztotta az új-zélandiakat, sokan ugyanis kifogásolták a procedúrával járó magas – mintegy 18 millió dolláros, azaz 5,2 milliárd forintos - költséget.