Az elmúlt tizenhat évben, amióta országosan ismert politikus, még nem ment 60 százalék alá a népszerűsége, de amikor a környékén járt, tömegek tüntettek ellene. Hogyhogy? Vlagyimir Putyin elfogadottságát minden politikus megirigyelhetné, de a számok azért ennél árnyaltabbak. Az Origónak egy orosz szociológus magyarázta el, hogy miért.

Hónapok, de inkább évek óta szállóige: Vlagyimir Putyin népszerűsége több mint 80 százalékos – a legutóbbi, novemberi felmérések szerint éppen 85. Elég meggyőző, mi is használtuk már (ellen)érvként.

Ez az adat azonban csak egy azok között a felmérések között, amelyek az orosz elnök megítélését vizsgálják. A 85 százalék akkor válik érthetővé, ha a többi szempontot és Oroszország sajátos politikai-társadalmi környezetét is figyelembe vesszük.

Csúcson az elfogadásForrás: AFP/Dmitry Kostyukov

Legalábbis erre figyelmeztet a Putyin elfogadottságát (és nem népszerűségét!) rendszeresen mérő orosz kutatóintézet, a Levada Központ kutatója, Gyenisz Volkov a Vedomosztyiban megjelent cikkében.

Az Origónak sikerült felvennie a kapcsolatot Volkovval, és azokra a kérdéseinkre is választ kaptunk, amik a cikkből nem feltétlenül derülnek ki.

Mindenkihez odamennek

„A Putyin elfogadottságát mérő kutatásainkat havonta végezzük, a 2010-es népszámlálás alapján kialakított 1600 fős, országos reprezentatív mintán, kvalitatív módszerekkel” – magyarázta a módszertant a kutató. A legutolsó talán a leglényegesebb szempont: azt jelenti, hogy a Levada munkatársai személyes interjúk keretében gyűjtik be az adatokat.

Oda kell menni az emberekhezFotó: Vörös Szabolcs - Origo

Szükség is van erre, mert például egy netes felmérés Oroszországban, ahol az internetpenetráció még mindig csak szűk 60 százalékos, szükségképpen torz eredményt adna, hiszen a társadalom jó részét eleve nincs esélye elérni.

Egy kérdés mind felett

Az ominózus kérdés, amire a válaszadók döntő többsége – most épp 85 százalék – pozitívan válaszol, így hangzik: „Általában elfogadja vagy elutasítja Vlagyimir Putyin elnöki munkáját?”

Az elnök munka közbenForrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Volkovék tapasztalata az, hogy ha minden előzmény nélkül felteszik ezt a kérdést, a válaszadók sokkal vonakodóbbak – a szociológusok személyes jelenlétének tehát ezért is van óriási jelentősége. Meg azért is, mert további kérdésekkel árnyalni tudják a képet. „Politikusként már csak 60 százalék bízik Putyinban, a külföldi élelmiszerek megsemmisítésével pedig az emberek fele ért egyet. A 2018-as választáson 55 százalék tervez rá szavazni, de ha most vasárnap kéne szavazni, már sokkal többen választanák” – mondta a kutató.

Forrás: Origo/Levada.ru

A fenti adatsornak, amely a Levada méréseit tartalmazza 1999 óta, azonban több más érdekessége is van.

Háromból három

Például az, hogy ha háború van, akkor Putyin kiugróan népszerű. Így volt ez 1999 és 2000 fordulóján a második csecsen háború idején, 2008 közepén, a grúziai háború után és az elmúlt másfél évben Ukrajna kapcsán. Oroszország ráadásul mindhárom alkalommal élesen konfrontálódott a Nyugattal (1999-ben a NATO jugoszláviai beavatkozása miatt is).

Az ukrán háború is jól jöttFotó: Bielik István - Origo

Ehhez szorosan kapcsolódik egy másik felmérés, amely azt vizsgálta, hogy az orosz ember szuperhatalomként tekint-e a hazájára. A legfrissebb adatok szerint erre most minden eddiginél többen válaszolnak igennel: 65 százalék, szemben az 1999-ben mért 31-gyel.

Szuperhatalom?Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Alexsey Druginyn

A másik szembetűnő jelenség, hogy az orosz elnök elfogadottsága a 2012-es újabb elnöki megválasztása után – a választáson tapasztalt szabálytalanságok miatt – kezdődött tüntetések idején érte el a mélypontot, de még akkor is 61 százalék volt, amiért bármelyik nyugati politikus a fél karját odaadná. Miért van ez az anomália?

Tüntetés 2012-benForrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Vladimir Astapkovich

Tévémaci

„A nyugati és az orosz politikai rendszert nem lehet összehasonlítani. Amíg Nyugaton verseny van a politikai pártok között, addig nálunk a valódi alternatíva hiánya adja a rendszer fő erejét.  Az emberekben nincs meg a hit, hogy a dolgokon változtatni lehet, és nincsenek meg azok a csatornák, ahol az elégedetlenségüknek hangot adhatnának” – mondta ezzel kapcsolatban Gyenisz Volkov.

Ehhez pedig olyan tényezők is hozzájárulnak, mint a totális állami kontroll alatt lévő média, élén a televízióval, amelynek jelentőségét hajlamosak vagyunk alábecsülni.

A csapból is ő folyikForrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Evgeny Biyatov

Az oroszok többségének ugyanis még az a valóság, amit ott látnak. Ráadásul Volkov szerint az embereket nem érdekli a politika, a legtöbbjüknek nincs véleménye a dolgokról, és pont az ő körükben a legmagasabb Putyin elfogadottsága.

Mindent vissza!

Ami viszont rajtuk kívül a kritikusabbak között is átütötte az ingerküszöböt, az a Krím annektálása volt. Putyin elfogadottsága ekkor – 2014 februárja és márciusa között – egyetlen hónap alatt 11 százalékot javult, az elnök pedig azóta is tartja a jelenlegi, 80 százalék körüli eredményt, függetlenül minden gazdasági nehézségtől vagy az egyre több kérdőjellel járó szíriai beavatkozástól.

A szíriai beavatkozás nem arat ekkora sikertForrás: AFP/Yuri Kadobnov

„Amíg a szíriai szerepvállalást csak az emberek nagyjából fele támogatja, ők is csak feltételekkel, mert azt mondják, hogy »ez nem a mi háborúnk, és nem akarunk újabb Afganisztánt«, addig a Krím annektálása a Szovjetunió összeomlása után először adta meg azt az élményt, hogy ismét nagy ország vagyunk.  Miközben a társadalom 30 százaléka szerint több kárral járt, mint haszonnal” – mondta kérdésünkre a Levada szociológusa.

Jaltai életkép az elmaradhatatlan "nas" (mienk) felirattalForrás: AFP/Max Vetrov

Mivel a félszigethez az oroszokat érzelmi szálak is kötik, Gyenisz Volkov szerint a mindennapi életbe is begyűrűző nyugati szankciók ellenére sem várható, hogy a közeljövőben hirtelen változna Putyin elfogadottsága: „Egy évvel ezelőtt azt ígérte, hogy két év alatt kilábalunk a gazdasági válságból. Az emberek ezt még kivárják.”