Megöltek két feltételezett terroristát Kirgizisztánban

Vágólapra másolva!
A kirgiz rendvédelmi erők megölték egy "nemzetközi terrorista szervezet" két feltételezett tagját - közölte pénteken a közép-ázsiai ország biztonsági szolgálata.
Vágólapra másolva!

A hivatalos tájékoztatás szerint "különösen súlyos bűncselekményekkel", egyebek közt azzal gyanúsították őket, hogy megöltek Biskekben, a fővárosban egy rendőrt. A csütörtök este lezajlott terroristaellenes művelet során az érintettek heves fegyveres ellenállást tanúsítottak, ezért "megsemmisítették" őket.

Igazoltatni akart

Egy 26 éves kirgiz rendőrt novemberben gyilkolt meg két, akkor ismeretlen fegyveres, miután a rendőr igazoltatni próbálta őket. A kirgiz hatóságokat aggasztja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet növekvő befolyása a többségében muszlim lakosságú országban - jegyezte meg beszámolójában az AFP francia hírügynökség.

A terrorizmus dicsőítése

Októberben első fokon 5 év börtönbüntetésre ítélték Kirgizisztán egyik vezető imámját terrorizmus dicsőítése címén, majd az ítéletet másodfokon 10 évre súlyosították. Júliusban azt jelentették be, hogy az ország destabilizálását célzó összeesküvést lepleztek le, amely mögött az Iszlám Állam állt, és a rendvédelmi erők megöltek hat feltételezett szélsőségest. A kirgiz hatóságok becslése szerint

az ország legalább ötszáz polgára - köztük 122 nő - harcol Irakban, illetve Szíriában

az Iszlám Állam soraiban.