Mostantól minden migránst regisztrálnak Görögországban

Görög válság – 2016-os költségvetés
Alekszisz Ciprasz
Vágólapra másolva!
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök ígéretet tett pénteken arra, hogy most már minden érkező migránst nyilvántartásba vesznek az országban.
Vágólapra másolva!

Az athéni parlamentben a kormányfő - kérdésre válaszolva - elismerte, hogy Görögország késve reagált a migrációs áradatra, és a nyáron meglepődött annak nagyságán. Miután azonban az Európai Bizottság ezt a késlekedést szóvá tette,

szeptember óta minden érkezőt regisztrálnak

- jelentette ki. Ciprasz kitért arra is hogy kevés olyan berendezés áll rendelkezésre Görögországban, amellyel a hagyományos módszerrel, vagyis tintafestékkel vett ujjlenyomatokat digitalizálni lehet, hogy feltölthetők legyenek az Eurodac európai ujjlenyomat-nyilvántartó rendszerbe. Ennek folytán esetenként több órába is beletelik, míg a felvett ujjlenyomat megjelenik az Eurodac adatbázisában. Ezért a miniszterelnök azt kérte az uniós partnerektől, hogy segítsenek Görögországnak az ilyen berendezésekhez való hozzájutásban. Az athéni külügyminisztérium pénteki közleménye szerint a kért száz ilyen berendezésből eddig csak 39 érkezett meg.

Alekszisz Ciprasz Forrás: MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz

Az Európai Bizottság csütörtökön Görögország mellett Horvátország és Olaszország esetében állapított meg hiányosságokat az érkező migránsok adatainak az Eurodac rendszerébe történő feltöltését illetően.

Nem ellenzik

A görög miniszterelnök megerősítette: kormánya nem ellenzi az európai parti őrség felállítását, aminek a schengeni övezet külső határainak jobb védelme lenne a célja. Hozzátette azonban: az Égei-tengeren, ahol az év eleje óta 750 ezren érkeztek Görögországba, a Frontex uniós határrendészeti támogató ügynökség nem tehet semmi olyat, ami a görög parti őrségnek sem áll jogában, vagyis csak életmentéssel foglalkozhat.