Ötvenezer ember vonult utcára Varsóban, hogy Andrzej Duda államfő intézkedései ellen tiltakozzanak. A tüntetők többek között azt skandálták, hogy "ez nem Budapest, hanem Varsó".

Tízezrek vonultak az utcára szombaton Varsóban, hogy az államfő és az új kormány alkotmányos intézkedései ellen tiltakozzanak.

Ez nem Budapest

A varsói önkormányzat ötvenezerre becsülte a tüntetők számát. A tiltakozást az újonnan alakult Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) szervezte, amely szerint 

Ötvenezerre becsülték a tüntetők létszámátForrás: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz

Andrzej Duda államfő az alkotmányt megsértve nevezett ki alkotmánybírákat. Az elnöki palota felé vonulva a tiltakozók azt kiabálták, hogy "Dudának mennie kell", az elnöki palotához érkezve pedig azt kezdték skandálni, hogy Ez nem Budapest, hanem Varsó.” 

"Az én szabadságom és mindenki más szabadsága is veszélyben van. 26 évvel ezelőtt azt hittük, hogy a kommunizmus bukásával szabadok leszünk, de kiderült, hogy a szabadság nem természetes adottság. Ismét meg kell küzdenünk érte" – nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek az egyik tiltakozó.

Egy másik tüntető amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy Lengyelország intoleráns országgá válhat, és elszigetelődhet Európában.

A tiltakozók az alkotmánybíróság épülete előtt találkoztak, majd lengyel és uniós lobogókkal és a "Szabadság, Egyenlőség, Demokrácia" jelszavakkal vonultak az elnöki palotához. 

Vita az alkotmánybírókról

Az alkotmánybíróság a héten részben az alaptörvénnyel ellenesnek mondta ki a Jog és Igazságosság (PiS) által kezdeményezett új törvénymódosítást, amellyel a taláros testületre vonatkozó jogszabályt változtatták volna meg. 

Emellett Lengyelországban heves politikai vita alakult ki az alkotmánybíróság összetételének megváltoztatása miatt.  A lengyel alkotmánybírósággal kapcsolatos vita annak nyomán tört ki, hogy az előző ciklus végén az akkor kormányzó Polgári Platform (PO) törvénymódosítást hajtott végre, ennek alapján öt alkotmánybírót választott meg az összesen 15 tagú testületbe. 

Törvénytelennek tartják

Az új parlament novemberben, nem sokkal a kormányváltást eredményező választások után érvénytelenítette a bírák megválasztását, és öt új bírót választott. A lengyel alkotmánybíróság közben csak a Polgári Platform által megválasztott két bírójelölt megválasztását elősegítő törvénymódosítást találta alkotmányellenesnek. 

A megmozdulást a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) szervezteForrás: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz

Andrzej Duda elnök ennek ellenére csak a PiS által megválasztott bírákat iktatta be, azzal érvelve, hogy számára a jelenlegi parlament döntése az irányadó. 

A lengyel ellenzéki pártok az öt új bíró beiktatását törvénytelennek, a demokratikus elvek megsértésének tekintik. A PiS politikusai úgy értékelik, hogy a Polgári Platform az új kormány által tervezett reformok megakadályozására akarja felhasználni az alkotmánybíróságot.