Újabb iszlám állam született

Gambia a világ egyik legszegényebb országa
Vágólapra másolva!
Gambiát iszlám köztársasággá nyilvánította pénteken Yahya Jammeh államfő, döntését azzal indokolta, hogy így kíván távolságot tartani a nyugat-afrikai állam gyarmati múltjától.
Vágólapra másolva!

„Az ország vallási identitásának és értékeinek megfelelően Gambiát iszlám köztársasággá nyilvánítom. Mivel muszlimok alkotják az állam többségét, Gambia nem engedheti meg magának gyarmati örökségének fenntartását” – nyilatkozott Jammeh az állami televízióban.

Gambia a világ egyik legszegényebb országa Forrás: robertharding/Robert Harding/Robert Harding Productions

Tisztelet

A Szenegál területébe beékelődő, az ENSZ adatai szerint a világ legszegényebb államainak sorába tartozó, mintegy kétmillió lelket számláló Gambia lakosságának 95 százaléka muszlim vallású.
„Iszlám ország leszünk, amely polgárai jogait tiszteletben tartja” – mondta az államfő, aki hangsúlyozta, hogy a keresztények és a más vallásokat követők továbbra is gyakorolhatják vallásukat Gambiában. Jammeh szerint

a keresztény karácsonyt tiszteletben tartják,

ahogy a nők jogát is az öltözetük megválasztásához.

Annak ellenére, hogy az afrikai ország erős gazdasági-turisztikai kapcsolatokat ápol Nagy-Britanniával és más európai államokkal, a nyugati országokkal az elmúlt években megromlott a kapcsolata. Az Európai Unió tavaly átmenetileg visszatartotta a Gambiának szánt segélyeket az emberi jogok területén ott tapasztalt hiányosságai miatt.

Vértelen puccs

Sidi Sanneh Amerikába disszidált korábbi gambiai külügyminiszter szerint

Jammeh figyelme az arab világ felé fordult,

hogy helyettesíteni tudja az elmaradt nyugati fejlesztési forrásokat, amelyektől Gambia el van vágva az ország emberi jogi problémái, illetve elhibázott gazdaságpolitikája miatt.

A Nagy-Britanniától 1965-ben függetlenné vált Gambia 2013 októberében kilépett a brit Nemzetközösség szervezetéből, és közölte, hogy a jövőben „nem lesz tagja újgyarmatosító intézménynek, de olyan szervezetnek sem, amely a gyarmatosítás meghosszabbítását képviseli”.
Yahya Jammeh elnök 1996-ban került hatalomra vértelen puccsal.