A NATO-tagság ellen tüntettek Montenegróban

montenegro nato tüntetés
PODGORICA, MONTENEGRO - DECEMBER 12: Montenegrins stage a protest in Podgorica, Montenegro against membership in NATO only days after Montenegro invited to join the security alliance on December 12, 2015. Miloš Vujovic / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Mintegy ötezren tüntettek Montenegró NATO-csatlakozása ellen a fővárosban szombat este. A megmozdulást orosz- és szerbbarát ellenzéki pártok kezdeményezték. 
Vágólapra másolva!

A résztvevők orosz és szerb zászlókat lengettek, és a Putyin szerb, illetve az Oroszország Anyácska jelszavakat skandálták.

Nem akarnak csatlakozni Forrás: AFP/Savo Prelevic

A tüntetők követelték, hogy írjanak ki népszavazást a katonai szövetséghez való csatlakozásról.

Az Új Szerb Demokratikus Párt elnöke, Andrija Madic kijelentette, hogy ha a parlament népszavazás nélkül dönt a csatlakozás mellett, az polgárháború szélére sodorhatja az országot.

A NATO december elején hívta meg hivatalosan Montenegrót, hogy csatlakozzon hozzá teljes jogú tagországként, ami ellen Oroszország számos alkalommal tiltakozott.

Nem felejtették el az 1999-es bombázásokat Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Miloš Vujovic

Egy október eleji felmérés szerint a csatlakozás kérdése megosztja a montenegrói közvéleményt, a lakosságnak mindössze 50,2 százaléka támogatja a tagságot. A helyiek egy része ugyanis a koszovói háború alatti, 1999-es NATO-bombázások miatt súlyos fenntartással viszonyul az Észak-atlanti Szövetséghez.