Megsebesült 69 rendőr Lipcsében

lipcse zavargás
Lipcse, 2015. december 12. Német rendőrök égő úttorlaszok előtt Lipcsében, ahol zavargásba torkollott a Die Rechte (A jobboldal) nevű, a hatóságoknál szélsőjobboldaliként számon tartott párt és két másik hasonló szervezet közös felvonulása, amelyet mintegy 2500 ellentüntető próbált feltartóztatni 2015. december 12-én. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
A hatóságok vasárnap ismertetett összesítése szerint 69 rendőr sebesült meg a szombati zavargásban. 50 ember ellen indult eljárás, és 23 embert őrizetbe is vettek.
Vágólapra másolva!

A szászországi tartományi nagyvárosban szombaton a Die Rechte (A jobboldal) nevű, a hatóságoknál szélsőjobboldaliként számon tartott párt és két másik hasonló szervezet közösen felvonulást tartott, és a nagyjából 150 fős menetet mintegy 2500 ellentüntető megpróbálta feltartóztatni.

Német rendőrök az égő úttorlaszok előtt Forrás: MTI/EPA-DPA

Az MDR regionális közszolgálati médiaszolgáltató társaság beszámolója szerint „feltehetőleg szélsőbaloldali” ellentüntetők rátámadtak a felvonulást és az ellentüntetést biztosító rendőrökre, kövekkel, petárdákkal dobálták meg őket, és barikádokat emeltek, amelyeket felgyújtottak.

Nyílt utcai terror

A rendet késő estére sikerült helyreállítani, 50 ember ellen indult eljárás, és 23 embert őrizetbe is vettek. Több tüntető és 69 rendőr megsebesült, utóbbiak közül ketten hosszabb időre szolgálatképtelenné váltak.

Zavargásba torkollott a felvonulás Forrás: MTI/EPA-DPA

A támadók megrongáltak 50 szolgálati járművet, 4 használhatatlanná vált.

A lipcsei rendőrség közleményében kiemelte, hogy ezeket a számokat tekintve „nincs mit hozzátenni” Burkhard Jung szociáldemokrata párti főpolgármester nyilatkozatához, aki hangsúlyozta, hogy a zavargás „bűnözők műve, akik nem riadnak vissza semmitől”, és ami Lipcsében szombaton történt, az nem más, mint „nyílt utcai terror”.