Egy nő is nyert Szaúd-Arábiában

Szaúd-Arábia választó nők
A Saudi woman casts her ballot at a polling station in the coastal city of Jeddah, on December 12, 2015, during municipal elections. Saudi women were allowed to vote in elections for the first time ever, in a tentative step towards easing widespread sex discrimination in the ultra-conservative Islamic kingdom. AFP PHOTO / STR / AFP / -
Vágólapra másolva!
Beválasztottak egy nőt egy Mekka környéki település önkormányzatának képviselőtestületébe a szaúdi-arábiai helyhatósági választásokon, amelyeken az ország történetében először indulhattak és szavazhattak nők is.
Vágólapra másolva!

A szaúdi választási biztosság közlése szerint Szalma bint Hizab al-Oteibit Madrakah községi tanácsába választották be, így ő lesz az első női politikus a muszlim monarchiában.

A választókörzetben, ahol indult, hét férfit és két nőt győzött le annak ellenére, hogy a női jelöltek gyakorlatilag kampányolni sem tudtak, mivel férfi közönség előtt nem engedélyezett számukra álláspontjuk kifejtése.

Először szavazhattak nők Forrás: AFP/-

A sivatagi királyság volt az utolsó ország a világon, ahol nők nem jelöltethették magukat és nem szavazhattak választáson. Az idén januárban elhunyt Abdallah bin Abdel-Azíz király négy évvel ezelőtt rendelkezett arról, hogy nők is részt vehetnek a voksolásokon, majd két 30 nőt is beválasztott a 150 fős súratanácsba, a kormány legfőbb tanácsadó testületébe.