A Financial Times is Angela Merkelt választotta az év emberének. A gazdasági lap szerint a német kancellár a menekültválság közepette merész meggyőződéseket valló politikussá vált.

Angela Merkel német kancellárt választotta az év emberévé a Financial Times. A londoni gazdasági napilap hétfői indoklása szerint a menekültválság közepette Merkel alig néhány hét leforgása alatt átalakult a világ és a németek szemében egyaránt.

A Financial Times szerint is Angela Merkel az év embereForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A lap felidézi, hogy Merkel nemrég egy palesztin diáklánynak, aki attól félt, hogy a német hatóságok visszaküldik a libanoni menekülttáborba, ahonnan érkezett, a kamerák előtt még azt mondta, hogy Németország nem tud mindenkit befogadni, nem sokkal később viszont menekültek százezreit fogadta a háború dúlta Szíriából.

E néhány hétben a Németországot az elmúlt tíz évben vezető, óvatos, lépésről lépésre haladó kancellárból merész meggyőződéseket valló politikus vált - írják az indoklásban.

November 9-én a Time magazin is Merkelt választotta az év emberének. Az amerikai lap indoklása szerint a német kancellár az elismerő címet az európai adósságkezelő és a menekülteket támogató politikájáért érdemelte ki.