Kaptunk egy kokit Merkeltől

2015.12.14. 19:06

A német kancellár szerint emberi kötelességük volt beengedni Németországba a Magyarországon rekedt menekülteket, akik egy idő után gyalog indultak el Budapestről az osztrák határ felé. Hétfőn a német Kereszténydemokrata Unió elfogadta a párt menekültpolitikájáról szóló kongresszusi határozatot.

A Budapesten rekedt menekültek beengedése szeptember elején humanitárius kötelesség volt Németország és Ausztria számára  – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn pártja karlsruhei kongresszusán.

A Time és a Financial Times által is az év emberének kikiáltott Angela Merkel keresztülvitte akaratát a kongresszuson, amelynek résztvevői tíz percig állva, tapssal ünnepelték a kancellár-pártelnök beszédétForrás: AFP/Tobias Schwarz

Az európai értékek próbatétele volt szeptemberben

A pártelnök-kancellár felidézte, hogy szeptember 5-ére virradó éjjel a Budapesten rekedt menekültek ezrei gyalogoltak az autópályán Ausztria felé. Ez a helyzet "az európai értékek próbatétele" volt, Németország és Ausztria pedig "a humanitás parancsára" úgy döntött, hogy beengedi ezeket az embereket  – mondta Angela Merkel. Az az éjszaka megmutatta, hogy a második világháború óta a legnagyobb menekülthullámmal kell megbirkózni, és az Európai Unió "történelmi próba" elé került. 

Németország és az EU végül kiállja majd a próbát 

A közös európai megoldás kidolgozása és az európai szolidaritás biztosítása ugyan nehezen halad előre, de "megéri küzdeni" érte, és Németország és az EU végül kiállja majd a próbát – mondta a kancellár, akinek beszédét állva, csaknem tíz percig tartó tapssal fogadták a küldöttek. 

Nem sokkal később néhány ellenszavazat mellett és tartózkodás nélkül elfogadták a párt menekültpolitikájáról szóló kongresszusi határozatot.

Merkel csak egy engedményt tett

Ebben nem szerepelnek a pártelnök-kancellár menekültpolitikáját bíráló CDU-s politikusok követelései. A bajor testvérpárttal (CSU) és a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó párt így nem áll ki amellett, hogy jelöljék ki a befogadható menekültek felső létszámhatárát, és nem áll ki amellett sem, hogy tagadják meg a belépést a biztonságos országokból érkező menedékkérőktől. Angela Merkel csupán annyi engedményt tett bírálóinak, hogy a dokumentumba beemelték, hogy "érezhetően csökkenteni" kell a menedékkérők számát, különben a menekülthullám túlterheli Németországot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK