Lettország kerítést épít a migránsok ellen

People protest against the arrival of migrants in Latvia near The Freedom Monumnet in Riga on September 22, 2015.  AFP PHOTO / ILMARS ZNOTINS / AFP / ILMARS ZNOTINS
Rigában korábban utcai tiltakozást is tartottak a migrációs nyomás ellen.
Vágólapra másolva!
Lettországban megkezdték az orosz határon a kerítés építését az illegális bevándorlók feltartóztatására - jelentette be Normunds Garbars, a lett határőrség vezetője.
Vágólapra másolva!

"Az első fázisban már 10 kilométer hosszan felhúztuk a kerítést azokon a helyeken, amelyek veszélyesnek és nehezen ellenőrizhetőnek számítanak a határvédelem szempontjából. Ott, ahol korábban felhúztuk a kerítést, nem tapasztaltuk illegális határátlépés nyomait. Ez azt jelenti, hogy az illegális bevándorlók már kerülik ezeket a területeket, mivel nem lehet ott nyomtalanul átlépni a határon" - mondta a határőrség parancsnoka az LNT lett kereskedelmi tévécsatornának nyilatkozva.

Rigában korábban utcai tiltakozást is tartottak a migrációs nyomás ellen Forrás: AFP/Ilmars Znotins

Kamerákat és érzékelőket is telepítenek

Rihards Kozlovskis lett belügyminiszter már korábban beharangozta a kerítésépítést a lett-orosz határ egyes szakaszain. A kerítés szakaszainak együttes hosszát mintegy 90 kilométer hosszúra tervezik. Videokamerákat és érzékelőket szerelnek fel a kerítés mentén.

Riga az idén félmillió eurót különített el az ország keleti határának megerősítésére,

jövőre pedig több mint hárommillió eurót tervez erre költeni. A lett belügyminisztérium adatai szerint az ország keleti határának megerősítésére, amelyen több mint 500 migráns kelt át az év eleje óta, az elkövetkező négy évben 17 millió eurót kell elkülöníteni. Laimdota Straujuma lett kormányfő október végén jelentette be, hogy országa kerítést emel Fehéroroszországgal közös határán, hogy útját állja az illegális bevándorlóknak.

Komoly gondot jelent a befogadás

A lett titkosszolgálatok értesülése szerint illegális bevándorlók leggyakrabban Közép-Ázsiából, illetve a Távol-Keletről igyekeznek Lettországon keresztül eljutni a skandináv államokba.

Lettországnak komoly gondot jelent akár néhány száz bevándorló befogadása is.

Ezenfelül az Európai Bizottság azt kérte az uniós tagországok kormányaitól, többek között a lettől is, hogy fogadjanak be az Afrikából és a Közel-Keletről a Földközi-tengeren át a bevándorlási hullámmal Olaszországba és Görögországba érkezők egy részét.