Lefújták a terrorriadót Amerikában

Vágólapra másolva!
Nem hiteles a Los Angeles-i és New York-i iskoláknak szóló terrorfenyegetés - jelentették be kedden az amerikai hatóságok. Szerdán kinyitnak az iskolák, miután kedden több mint ezer intézmény maradt zárva Los Angelesben.
Vágólapra másolva!

Nem kell terrortámadástól tartani Los Angelesben, az iskolákat robbantással fenyegető levél nem volt hiteles - ezt Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere mondta az amerikai Szövetségi nyomozó Irodától (FBI) kapott információira hivatkozva.

A terrorfenyegetés miatt kedd reggel zárva maradt a több mint ezer Los Angeles-i iskola.

A zárlat mintegy 640 ezer általános és középiskolás diákot érintett.

A rendőrség átkutatta az iskolákat, és nem talált semmi gyanúsat. Ennek ellenére szerdán a rendőrség megerősített járőrözést tart a nyugati parti városban.

A hatóságok szerint a fenyegető emailt egy New York-i iskolai főfelügyelő és egy Los Angeles-i iskolaszéki tag kapta meg. A levélben az állt, hogy 138 dzsihadista pokolgépekkel, idegméreggel és automata fegyverekkel támad majd meg iskolákat kedden. A levél Németországból érkezett, de az FBI megállapította, hogy eredetileg az Egyesült Államokból küldték.

A New York-i iskolai főfelügyelő hasonló fenyegető üzenetet kapott. A városban már kezdetben úgy gondolták, hogy

hamis riasztásról van szó.

Iskolákat sem zártak be.

William Bratton New York-i rendőrfőnök szerint Los Angelesben túlreagálták a helyzetet. Szerinte az, aki magát dzsihadistának nevezve fenyegetőzött, olyan hibákat vétett a szövegben, amelyekből világosan kitűnt, hogy csak egy "tréfacsináló".

Charlie Beck Los Angeles-i rendőrkapitány viszont védelmébe vette a döntést a saját városában, mondván, hogy az akkor rendelkezésre álló információk birtokában

nem tudtak más intézkedést hozni.

Los Angeles egyik elővárosában, San Bernardino-ban december 2-án hajtott végre terrortámadást egy házaspár. Róluk később kiderült, hogy szélsőséges iszlamista eszmék hatására követték el a 14 halálos áldozatot követelő merényletet. Egy szociális központot támadtak meg.

Végül a rendőrök lőtték le őket. A házaspárt nem világították át elég alaposan. A férfi, Syed Farook és a nő, Tashfeen Malik egy internetes társkeresőn ismerkedett meg egymással 2013-ban, és már a akkor is a mártírhalálról beszélgettek.