Vadászokat raboltak el Irakban

ISIS Irak
The jacket belonging to an Iraqi Army uniform lies on the ground in front of the remains of a burnt out Iraqi army vehicle close to the Kukjali Iraqi Army checkpoint, some 10km of east of the northern city of Mosul, on June 11, 2014, the day after Sunni militants, including fighters from the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) overran the city. Half a million people were estimated to have fled Iraq's second largest city, as Islamist militants tightened their grip after overrunning it and a swathe of other territory, patrolling its streets and calling for government employees to return to work. AFP PHOTO/SAFIN HAMED
Vágólapra másolva!
A szaúdi-iraki határtól nem messze raboltak el legalább 26 katari vadászt Irakban. A támadók ötven terepjáróval érkeztek ahhoz a sivatagi táborhoz, ahol a turisták töltötték volna az éjszakát.
Vágólapra másolva!

"A biztonsági erők úgy döntöttek, hogy inkább nem bocsátkoznak harcba az emberrablókkal" - írja a BBC egy rendőrségi forrásra hivatkozva. A támadás területén szolgálatot teljesítő ezredes arról is beszélt, hogy a 26 katari vadászra és kísérőikre támadó fegyveresen nagyjából 100-an voltak. Ötven terepjáróval érkeztek, könnyű- és közepes fegyverzettel rendelkeztek.

A vadászok legalább 26-an voltak.

Pontos számot nem közölt a BBC. A támadás Irak déli, sivatagos részén történt, Szamáva településtól 190 kilométerre délre. Erre a területre a Perzsa-öböl mentén fekvő országokból rendszeresen érkeznek vadászok.

A vadászatokra gyakran nem puskát, hanem idomított ragadozómadarakat, leginkább sólymokat visznek magukkal a turisták. A vadászok általában a saját országaikban már ritka fajokat akarnak elejteni Irakban. Egyik kedvencük a galléros túzok.

A rendőrség nagy erőkkel keresi a rablókat.

Több mint 12 évvel Irak amerikai lerohanása után Irak még mindig nem biztonságos ország. Szeptemberben 16 török vendégmunkást kellett kimenteni Bagdadban. Őket egy síita milícia tagjai rabolták el. Az ország északi részén, Moszul és Kirkuk városok környékén az Iszlám Állam ellen harcolnak a helyi kurd erők.