Az osztrák kancellár az uniós források visszavágásával fenyeget

2015.12.17. 09:30

Werner Faymann osztrák kancellár ismét megerősítette, hogy a „szolidaritás nem lehet egyirányú utca", így a jelentős EU-s támogatáshoz jutó kelet-európai országoknak is ki kell venniük a részüket a menekültkérdés közös megoldásából, amit nem lehet csupán – a kapott támogatásnál jóval kevesebb – pénzzel megváltani.

Az osztrák kancellár a Die Welt című német lapnak adott nyilatkozatában megerősítette: az elsődleges cél Törökország támogatása abban, hogy a Görögországgal közös 14 ezer kilométeres tengeri határt meg lehessen védeni, és így csökkenjen az Európába kontrollálatlanul érkező migránsok beáramlása. Első lépésben 40-50 ezer menekültet fogadna be Európa közvetlenül Törökországból, ellenőrzött körülmények között. Ebben a folyamatban minden EU-s tagállamnak részt kell vennie,  erősítette meg a kancellár. 

Werner FaymannForrás: AFP//Emmanuel Dunand

Aki pénzt kap, ne húzza ki magát

Aki pénzt kap az EU-tól, az nem teheti meg, hogy ne vállaljon részt a menekültek tisztességes és arányos elosztásában – jelezte. „Azok, akik az EU-s támogatások befogadóiként elutasítják, hogy részt vegyenek ebben, megnehezítik azon államok dolgát az EU költségvetésének elfogadásakor, mint Ausztria, akik nettó befizetők" – mondta Faymann. A jövő évben megtörténik a 2020-ig tartó költségvetés felülvizsgálata.  Ennek egyik szempontja az kell legyen, hogy a különböző országok miként vettek részt a menekültügy kezelésében" – erősítette meg a kancellár.

Fayman az ellenőrzött befogadást támogatjaForrás: AFP/dpa/Armin Weigel

A befogadók koalíciója

Faymann jelezte, hogy ilyen tartalmú előterjesztéssel érkezik az általa vezetett „befogadók koalíciója" nevű országcsoport – Ausztria, Németország, Görögország, Svédország, Finnország, Belgium, Hollandia – előzetes egyeztetésére. A tanácskozáson Jean-Claude Juncker bizottsági elnök bemutatja a menekültek érkezésével kapcsolatos legújabb adatokat. Előzetes hírek szerint az EU-Törökország megegyezés működik: az elmúlt hetekben megfeleződött a tengeren érkező menekültek száma, a korábbi napi hat-hétezerrel szemben immár háromezerre csökkent azok száma, akik átjutnak a török ellenőrzésen. A török kormány a hosszú határszakasz ellenőrzésének további fokozását ígéri.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK