Az osztrák kancellár az uniós források visszavágásával fenyeget

Horizontal Austria's Chancellor Werner Faymann arrives for a summit on relations between the European Union and Turkey and on the migration crisis, on November 29, 2015 in Brussels.  AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND / AFP / EMMANUEL DUNAND
Werner Faymann
Vágólapra másolva!
Werner Faymann osztrák kancellár ismét megerősítette, hogy a „szolidaritás nem lehet egyirányú utca", így a jelentős EU-s támogatáshoz jutó kelet-európai országoknak is ki kell venniük a részüket a menekültkérdés közös megoldásából, amit nem lehet csupán – a kapott támogatásnál jóval kevesebb – pénzzel megváltani.
Vágólapra másolva!

Az osztrák kancellár a Die Welt című német lapnak adott nyilatkozatában megerősítette: az elsődleges cél Törökország támogatása abban, hogy a Görögországgal közös 14 ezer kilométeres tengeri határt meg lehessen védeni, és így csökkenjen az Európába kontrollálatlanul érkező migránsok beáramlása. Első lépésben 40-50 ezer menekültet fogadna be Európa közvetlenül Törökországból, ellenőrzött körülmények között.

Ebben a folyamatban minden EU-s tagállamnak részt kell vennie,

erősítette meg a kancellár.

Werner Faymann Forrás: AFP//Emmanuel Dunand

Aki pénzt kap, ne húzza ki magát

Aki pénzt kap az EU-tól, az nem teheti meg, hogy ne vállaljon részt a menekültek tisztességes és arányos elosztásában – jelezte. „Azok, akik az EU-s támogatások befogadóiként elutasítják, hogy részt vegyenek ebben, megnehezítik azon államok dolgát az EU költségvetésének elfogadásakor, mint Ausztria, akik nettó befizetők" – mondta Faymann.

Ennek egyik szempontja az kell legyen, hogy a különböző országok miként vettek részt a menekültügy kezelésében" – erősítette meg a kancellár.

Fayman az ellenőrzött befogadást támogatja Forrás: AFP/dpa/Armin Weigel

A befogadók koalíciója

Faymann jelezte, hogy ilyen tartalmú előterjesztéssel érkezik az általa vezetett „befogadók koalíciója" nevű országcsoport – Ausztria, Németország, Görögország, Svédország, Finnország, Belgium, Hollandia – előzetes egyeztetésére. A tanácskozáson Jean-Claude Juncker bizottsági elnök bemutatja a menekültek érkezésével kapcsolatos legújabb adatokat. Előzetes hírek szerint

az EU-Törökország megegyezés működik:

az elmúlt hetekben megfeleződött a tengeren érkező menekültek száma, a korábbi napi hat-hétezerrel szemben immár háromezerre csökkent azok száma, akik átjutnak a török ellenőrzésen. A török kormány a hosszú határszakasz ellenőrzésének további fokozását ígéri.