ENSZ: a polgárháború szélén Burundi

Burundi tüntetés 2015 május 13
A man holding a gun taken from a police officer and a man holding a molotov cocktail gesture in Musaga after heavy clashes with police on 13 May, 2015 in Musaga neighborhood in Bujumbura, during a protest against incumbent president Pierre Nkurunziza's bid for a 3rd term. Protestors looted the local police post in Musaga, burning furniture, mattresses and clothing in a barricade fire, an AFP photographer said. Burundi's presidency said an attempted coup by a top general had "failed" on May 13, 2015 and pro-president Burundi troops at state broadcaster fire warning shots over the heads of hundreds of protesters. Nkurunziza, who was attending a regional crisis meeting in neighbouring Tanzania, flies home to Burundi on May 13 hours after Burundian general Godefroid Niyombare announced a coup. AFP PHOTO / JENNIFER HUXTA
Vágólapra másolva!
Polgárháború fenyegeti Burundit az ENSZ szerint. A világ egyik legszegényebb országában áprilisban szabadultak el az indulatok, amikor Pierre Nkurunziza bejelentette, hogy harmadszorra is elindul az elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

Burundit polgárháború fenyegeti, amely csak a nemzetközi közösség határozott fellépésével kerülhető el - hangsúlyozta az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön Genfben.

Az afrikai országban április óta legalább 400 embert öltek meg, míg 3500-at őrizetbe vettek, 220 ezren pedig a szomszédos országokba menekültek - hangzott el a világszervezet emberi jogi tanácsának rendkívüli ülésén.

Április óta négyszáz embert öltek meg az afrikai országban Forrás: AFP/Jennifer Huxta

Zaid el-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a nemzetközi közösségnek határozott válaszlépéseket kell tennie,

valamint szükségesnek nevezte a burundi határok erőteljesebb felügyeletét is annak érdekében, hogy megállítsák az országba irányuló fegyveráradatot.

Nem engednek egy újabb népírtást

Adama Dieng, a népirtások megelőzésében illetékes ENSZ-megbízott arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy a burundi erőszak népirtásig fajulhat, és a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bevonását kérte arra az esetre, ha rosszabbodik a helyzet.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár úgy fogalmazott, hogy

Ban politikai párbeszédre szólította fel a konfliktus minden résztvevőjét. A szemben álló felek közötti tárgyalások elősegítése céljából még a héten a régióba utazik a főtitkár különmegbízottja.

Az Afrikai Unió Béke- és Biztonsági Tanácsának tagállamai a Twitteren keresztül a burundi helyzettel kapcsolatban leszögezték, hogy

a kontinensen. Egyben a kelet-afrikai országban folyó öldöklés azonnali beszüntetésére szólítottak fel.

Nkurunziza harmadszor is elnök akar lenni

A 10 millió lakosú Burundiban pattanásig feszült a helyzet azóta, hogy múlt pénteken fegyveresek katonai létesítményeket támadtak meg a fővárosban, Bujumburában, és több tucat ember meghalt.

Pierre Nkurunziza áprilisban jelentette be, hogy harmadszor is indul az elnöki székért Forrás: AFP/Carl De Souza

Az erőszakhullám még áprilisban kezdődött azután, hogy Pierre Nkurunziza államfő bejelentette:

Az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás azonban csak két ciklus kitöltését teszi lehetővé az államfőnek.

A júliusi választást, amelyet az ellenzék bojkottált, Nkurunziza megnyerte.

A világ egyik legszegényebb országának számító Burundi már túl van egy véres polgárháborún: az országban 1993 és 2005 között dúló konfliktusban mintegy 300 ezer ember halt meg és egymillióan váltak földönfutóvá.