Megrohamozták a csalagutat Calais-nál

2015.12.17. 20:52

Ezren is lehettek azok a menekültek és migránsok, akik megpróbáltak Franciaországból Angliába jutni csütörtök délután a két országot összekötő alagúton keresztül. Többen kamionokra is megpróbáltak felkapaszkodni.

Mintegy 800-1000 menekült próbált Angliába jutni csütörtök délután a Csalagúton keresztül az észak-franciaországi Calais közelében.

A helyi hatóságok arról számoltak be az AFP-nek, hogy sok migráns a forgalmat lassítva próbált feljutni

az alagút környékén közlekedő kamionokra.

Néhányan átvágták a ponyvákat és feljutottak a teherautókra - közölte a hírügynökség egyik fotósa.

A helyszínre vezényelt rendőröket megdobálták, akik könnygázt vetettek be, hogy a helyzetet ellenőrzésük alatt tartsák.

Migránsok rohamoznak meg egy kamiont CalaisnálForrás: AFP/Philippe Huguen

Körülbelül 4500, többségében Kelet-Afrikából, a Közel-Keletről és Afganisztánból érkezett menekült él a Calais központjától egyórányi sétára található nyomornegyedben.

A helyiek Dzsungelnek hívják a tábort.

A Dzsungelben van kocsma is, de rendezvénysátrat és több templomot is felállítottak ott a menekülteket segítő önkéntesek. Június eleje óta tizennyolcan vesztették életüket, miközben Angliába próbáltak eljutni.

November végén egy magyar kamionos ijesztett rá a járművekre felkapaszkodni akaró emberekre. Az Origónak azt mondta, hogy csak így lehet megelőzni a komolyabb baleseteket. A férfit kirúgták munkahelyéről, és több feljelentést is tettek ellene. Közúti veszélyeztetés bűntette miatt a Heves megyei rendőr-főkapitányság nyomoz. A kamionost közösség elleni erőszak miatt is feljelentették, a rendőrség eljárást is kezdett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK