Őrizetben az egykori Szerbia és Montenegró volt elnöke

2015.12.17. 13:15

A különleges ügyészség megbízásából őrizetbe vették az egykori Szerbia és Montenegró volt elnökét. Svetozar Marovic családtagjait korábban korrupcióval vádolták, elfogása már a NATO-tagságért ígért korrupció elleni harc része lehet.

Őrizetbe vették Svetozar Marovicot, az egykori Szerbia és Montenegró nevű államszövetség volt elnökét csütörtökön Podgoricában - jelentette a montenegrói sajtó, az ügy részletei azonban egyelőre nem ismertek.

A politikust, aki jelenleg a kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) politikai tanácsának az elnöke, a montenegrói különleges ügyészség megbízásából fogták el.

Korrupcióval vádolják a családtagjait

A DPS-t Milo Djukanovic miniszterelnök vezeti, Svetozar Marovic pedig a közelmúltig a párt és a kormányfő egyik legmegbízhatóbb emberének számított.

A nyáron viszont több, hozzá közel álló személyt, illetve családtagját is korrupció és hivatali visszaélés gyanújával tartóztatták le.

A montenegrói különleges ügyészség csütörtökön közölte, hogy őrizetbe vettek egy személyt, aki annak a budvai "bűnszervezetnek a feje" volt, amelyhez a nyáron elfogott két korábbi polgármester is tartozott.

Budvai ügyek

Augusztusban korrupció és hivatali visszaélés gyanújával vették őrizetbe a montenegrói Budva több vezetőjét, közöttük Lazar Radjenovic polgármestert, valamint a tengerparti város korábbi vezetőjét, Rajko Kuljacát és helyettesét, Dragan Marovicot.

Az elfogottakat azzal gyanúsították, hogy a budvai Plaza bevásárlóközpont, valamint a Jaz nevű strand mellett épített tér kialakításakor hivatali visszaélést követtek el, és ezzel több millió eurós kárt okoztak a városnak.

A nyomozás során kihallgatták a most őrizetbe vett Svetozar Marovic két gyermekét, valamint a testvérét is.

A NATO-tagság érdekében

A politikus elfogása valószínűleg része annak a korrupció és szervezett bűnözés elleni harcnak, amelyet az európai integráció és a NATO-tagság érdekében a 650 ezer fős Montenegrónak meg kell vívnia.

December 13-án mintegy ötvenezren tüntettek Podgoricában azt követelve, hogy a kormányzat írjon ki népszavazást a csatlakozásról. A megmozdulást az orosz- és szerbbarát ellenzéki pártok kezdeményezték. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK