Csak nyolcan kértek menedékjogot Szerbiában

2015.12.17. 13:26

Az idén hatszázezren utaztak át Szerbián, de közülük csak néhányan kértek menedékjogot. A menekültügyi biztos arra számít, hogy az EU pár éven belül bevezeti a kvótákat.

A szerbiai befogadó központokban jelenleg körülbelül hatezer embert lehetne elszállásolni, szükség esetén pedig bővíthetők is ezek az objektumok – mondta Vladimir Cucic. A menekültügyi és migrációs biztos szerint azonban jelenleg nincs szükség bővítésre, Szerbia ugyanis csak tranzitország,  és az úgynevezett nyugat-balkáni útvonal többi állama sem fogad be ennyi embert.

A menekültek csak átutaztak SzerbiánForrás: MTI/Balogh Zoltán

A meglévő helyek jól jönnek majd akkor, ha bevezetik a migránsok elosztására vonatkozó kvótákat – mondta Vladimir Cucic. Szerinte erre néhány éven belül biztosan számítani kell.

Téli szállás

Szerbia készen áll, hogy a téli időszakban befogadjon hatezer vagy akár még annál is több migránst – mondta Tomislav Nikolic szerb elnök szerdán Brüsszelben. Szerbiába jelenleg naponta körülbelül háromezren érkeznek.  November közepe óta csak a háború sújtotta övezetből, azaz a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezőket engedik be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK