Újraindul a légi forgalom Kuba és az USA között

2015.12.17. 06:44

Újraindul a menetrendszerű légi forgalom Kuba és az Egyesült Államok között, és helyreállítanák a postai szolgáltatást is.

Az Egyesült Államok és Kuba elvben megállapodott szerdán a kereskedelmi repülőgépek két ország közötti forgalmának helyreállításáról - értesült az AP hírügynökség meg nem nevezett tisztségviselőktől.

Barack Obama és Raul Castro áprilisban Panamában találkozottForrás: AFP/Mandel Ngan

Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztségviselője elmondta, hogy a tárgyalások még folynak, a részletes megállapodás az év vége előtt várható. Az elvi megegyezésre egy nappal a két ország közötti viszony normalizálásáról szóló, történelmi jelentőségű megállapodás első évfordulója előtt jutottak a felek.

Postai szolgáltatás is lesz

A hidegháború idején évtizedekig nem volt menetrendszerű légi forgalom a két ország között, csak charterjáratok közlekedtek.

A leendő megállapodás alapján az amerikai légitársaságok közvetlenül, honlapjukon értékesíthetik majd Kubába szóló jegyeiket ügyfeleiknek,  azonban ezzel a lehetőséggel csak bizonyos amerikai állampolgárok élhetnek, mert még nem szabadították fel teljesen a Kubába irányuló turizmust.

A múlt héten született megállapodás a felek között arról, hogy 52 év után helyreállítják a közvetlen postai szolgáltatást.

Washington és Havanna egyelőre csak annyit jelentett be, hogy kísérleti jelleggel indítják újra a közvetlen postai szolgáltatást, az állandó levél- és csomagküldés elindításának időpontja egyelőre nem ismert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK