Újraindul a légi forgalom Kuba és az USA között

US President Barack Obama (R) shakes hands with Cuba's President Raul Castro (L) on the sidelines of the Summit of the Americas at the ATLAPA Convention Center on April 11, 2015 in Panama City. AFP PHOTO/MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
Újraindul a menetrendszerű légi forgalom Kuba és az Egyesült Államok között, és helyreállítanák a postai szolgáltatást is.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és Kuba elvben megállapodott szerdán a kereskedelmi repülőgépek két ország közötti forgalmának helyreállításáról - értesült az AP hírügynökség meg nem nevezett tisztségviselőktől.

Barack Obama és Raul Castro áprilisban Panamában találkozott Forrás: AFP/Mandel Ngan

Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztségviselője elmondta, hogy

Az elvi megegyezésre egy nappal a két ország közötti viszony normalizálásáról szóló, történelmi jelentőségű megállapodás első évfordulója előtt jutottak a felek.

Postai szolgáltatás is lesz

A hidegháború idején évtizedekig nem volt menetrendszerű légi forgalom a két ország között, csak charterjáratok közlekedtek.

A leendő megállapodás alapján

az amerikai légitársaságok közvetlenül, honlapjukon értékesíthetik majd Kubába szóló jegyeiket ügyfeleiknek,

azonban ezzel a lehetőséggel csak bizonyos amerikai állampolgárok élhetnek, mert még nem szabadították fel teljesen a Kubába irányuló turizmust.

A múlt héten született megállapodás a felek között arról, hogy 52 év után helyreállítják a közvetlen postai szolgáltatást.

Washington és Havanna egyelőre csak annyit jelentett be, hogy kísérleti jelleggel indítják újra a közvetlen postai szolgáltatást, az állandó levél- és csomagküldés elindításának időpontja egyelőre nem ismert.