Az orosz elnök elismerte, hogy voltak orosz egységek Kelet-Ukrajnában. Putyin szerint országa a konfliktus mielőbbi rendezésében érdekelt.

Moszkva sosem mondta, hogy nem voltak a katonai szférában is feladatokat ellátó emberek Kelet-Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök nemzetközi évértékelő sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy orosz sorkatonák vannak ott. Érzékelni kell a kettő közötti különbséget! - mondta az orosz elnök egy ukrán újságíró kérdésére válaszolva.

Kivetítőn követik Putyin évvégi sajtótájékoztatóját SzimferopolForrás: RIA Novosti/Sergey Malgavko

Hangsúlyozta, Oroszország a kelet-ukrajnai konfliktus mielőbbi rendezésében érdekelt, és kész a felkelőket rábeszélni arra, hogy a kijevi hatalommal kompromisszumos megoldást keressenek a válság politikai rendezésére.

Putyin hozzátette, országa nem tervez szankciókat hozni Ukrajnával szemben, de Kijev elveszíti a kiváltságait és kedvezményeit a kereskedelemben. Ehhez hozzáfűzte, hogy az Európai Unió vezetői arra kérték, hogy Oroszország ne fossza meg ezektől Ukrajnát.

Kemal Atatürk forog a sírjában

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy Törökország "lopakodó iszlamizációja" Oroszország nemzetbiztonságát fenyegeti.

Szerinte ebben az országban lelnek menedékre és gyógykezeltetik magukat az észak-kaukázusi muzulmán szélsőségesek, akik kihasználják a vízummentes beutazás lehetőségét, török útlevelekkel érkeznek Oroszországba, majd elillannak.

Putyin azt mondta, hogy ez volt az elsődleges oka annak, hogy Oroszország nemzetbiztonsági megfontolásokból megszüntette a vízummentes utazási rendet Törökországgal.

Az orosz elnök azt is hozzátette, hogy Kemal Atatürk, a Török Köztársaság alapítója "forog a sírjában", látván a mostani törökországi helyzetet.