Orbán: Teljes egyetértés volt Brüsszelben

Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson
Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson
Vágólapra másolva!
Teljes egyetértés volt az uniós állam-, illetve kormányfők között azzal kapcsolatban, hogy a határellenőrzés nemzeti hatáskör, de ha egy tagállam nem tud vagy nem akar eleget tenni ezen kötelességének, akkor a többieknek legyen joguk arra, hogy közösen biztosítsák a schengeni határt - jelentette ki Orbán Viktor pénteken, az Európai Tanács csúcstalálkozójának zárónapján.
Vágólapra másolva!

A kormányfő sajtótájékoztatóján leszögezte, kormánya álláspontja továbbra is az, hogy az unió külső határainak védelme nélkül nem működhet a schengeni rendszer. Orbán szerint ez nem sikerült Görögország déli határainál, és ez húzódik meg az uniós állandó part- és határőrizeti szerv felállítását célzó bizottsági javaslat mögött is.

Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson Forrás: MTI/Botár Gergely

Magyarország álláspontja szerint

nem szabad feladni a görög határ védelmét,

de fontos, hogy legyen egy második védelmi vonal is a görög–macedón és a görög–bolgár határon.

Brit javaslatok

A magyar miniszterelnök szerint a brit kormány reformjavaslatainak négy területe közül három esetében aránylag könnyen dűlőre lehet jutni, és a negyediket illetően is vannak olyan javaslatok, amelyek alapján el lehet indulni.

Orbán Viktor arról számolt be, hogy a Nagy-Britannia esetleges kilépéséről tartott népszavazással kapcsolatos kérdésekről szóló előző esti vita a vártnál sokkal támogatóbb hangulatban zajlott, leszögezte azonban, hogy

az Európai Unió négy alapszabadságát, a személyek, a tőke, az áruk és szolgáltatások szabad mozgását nem lehet korlátozni.