Oroszországba viszi Irán a dúsított uránkészletének nagy részét. A nemzetközi megállapodás értelmében ez vezethet ugyanis az Irán elleni szankciók feloldásához.

Irán már az elkövetkező napokban Oroszországba szállítja dúsított urániumkészletének nagy részét, hogy eleget tegyen az iráni atomprogramról szóló nemzetközi megállapodásnak - közölte Ali Akbár Szálehi, az iráni atomprogram vezetője. Azt is mondta, kilenc tonna dúsított urániumról van szó.

Haszan Rohani iráni elnök fotójával ünnepelnek Teheránban, miután megállapodással zárultak az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások BécsbenForrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Az Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) július 14-én Bécsben kötötték meg a Teherán atomprogramjáról szóló egyezményt. A megállapodás célja annak szavatolása, hogy Irán nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, amiért cserébe a nemzetközi közösség a perzsa állam elleni szankciók fokozatos feloldását vállalja.

Teherán az atomalku értelmében korlátozza nukleáris tevékenységét, így egyebek között tíz éven belül a jelenlegi 19 ezerről nagyjából 6 ezerre csökkenti az urándúsításhoz használatos centrifugái számát. Iránnak emellett mintegy 300 kilogrammra kell csökkentenie dúsított urániumkészletét.