Ha másként nem megy, a joghoz nyúl az EU

2015.12.19. 16:23

A tagállamok felelőssége, hogy végrehajtsák az EU közös döntéséseit a menekültválsággal összefüggésben, és ha máshogy nem megy, jogi úton kell tisztázni a dolgokat - mondta a német külügyminiszter.

Ha másként nem megy, jogi úton kell tisztázni az Európai Unióban a menekültválságból fakadó terhek tagállamok közötti elosztását- mondta a német külügyminiszter egy szombati lapinterjúban. Frank-Walter Steinmeier a Der Spiegelnek felidézte, több uniós tagország amellett érvelt, hogy a menekültválságban elsőként az EU külső határának jobb védelméről kell gondoskodni.

Frank-Walter Steinmeier szerint, ha másként nem megy, a joghoz kell nyúlniForrás: AFP/POOL/Tobias Schwarz

Az Európai Bizottság a héten jó és ambiciózus javaslatokat terjesztett elő erről, így most valamennyi partnernek, köztük a tehermegosztás kérdéséhez tartózkodóan viszonyulóknak is az a felelősségük, hogy gyorsan és következetesen végrehajtsák a menekültválsággal összefüggő közös döntéseket - mondta a német külügyminiszter.

Arra a kérdésre, hogy mi a teendő, ha egy tagállam nem tartja magát ezekhez a döntésekhez, azt mondta, hogy az EU jogközösséget alkot, amelyben az adott szó számít valamit",és ha másként nem megy, az ilyen esetekre előírt jogi úton kell tisztázni a dolgokat. Ez "nem szép", de ha nincs más megoldás, így kell lennie, és Szlovákia így is akarja - mondta a külügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK