Ötezer békefenntartó indul útnak

demonstráció férfi FOTÓ ÁLTALÁNOS füst SZEMÉLY tüntetés tüntető tűz demonstráció férfi FOTÓ ÁLTALÁNOS füst SZEMÉLY tüntetés tüntető tűz Tüntetők egy égő barikád előtt Burundi fővárosában, Bujumburában 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20150518-polgarhaboru-
Tüntetők egy égő barikád előtt Burundi fővárosában, Bujumburában http://www.origo.hu/nagyvilag/20150518-polgarhaboru-puccs-burundi-eroszak-felkeles.html
Vágólapra másolva!
Ötezer békefenntartó útnak indításáról döntött az Afrikai Unió. Burundiba küldik őket, ahol tavasz óta tombol az erőszak, és több százan vesztették már életüket. Az afrikai ország elnöke ellenzi a missziót, de nem kell a hozzájárulása az akcióhoz.
Vágólapra másolva!

Az Afrikai Unió (AU) úgy döntött, hogy ötezer békefenntartót küld Burundiba, ahol több százan haltak meg és több százezren menekültek el otthonukból a hónapok óta tartó erőszak miatt. A misszió küldetése egyelőre fél évre szól.

A békefenntartók kivezénylésére pénteken tett javaslatot a szervezet egy olyan szabályra hivatkozva, ami szerint

az érintett ország vezetőjének nem kell a hozzájárulása a katonai beavatkozáshoz.

Pierre Nkurunziza burundi elnöknek a javaslat kihirdetése után 96 órája van a válaszadásra.

Nem kérnek a békefenntartókból

A burundi kormány közölte: ellenzi a javaslatot, és szükségtelennek tartja a békefenntartók bevetését.

Pierre Nkurunziza elnök szerint nincs szükség a békefenntartókra Forrás: AFP/Carl De Souza

Burundiban erőszakhullám tombol április óta, amikor is Pierre Nkurunziza bejelentette: harmadszor is indul az elnökválasztáson. Pedig az alkotmány csak két ciklus kitöltését teszi lehetővé.

A hónapok óta tartó zavargásokban 200 ember meghalt, 200 ezren pedig elmenekültek az országból.

Az országot 1962-es függetlenné válása óta sújtják a 10,7 milliós lakosság 85 százalékát kitevő hutuk és a 14 százalékos arányban jelen lévő tuszik közötti erőszakcselekmények.