Ötezer békefenntartó indul útnak

2015.12.19. 10:14

Ötezer békefenntartó útnak indításáról döntött az Afrikai Unió. Burundiba küldik őket, ahol tavasz óta tombol az erőszak, és több százan vesztették már életüket. Az afrikai ország elnöke ellenzi a missziót, de nem kell a hozzájárulása az akcióhoz.

Az Afrikai Unió (AU) úgy döntött, hogy ötezer békefenntartót küld Burundiba, ahol több százan haltak meg és több százezren menekültek el otthonukból a hónapok óta tartó erőszak miatt. A misszió küldetése egyelőre fél évre szól.

A békefenntartók kivezénylésére pénteken tett javaslatot a szervezet egy olyan szabályra hivatkozva, ami szerint az érintett ország vezetőjének nem kell a hozzájárulása a katonai beavatkozáshoz. Pierre Nkurunziza burundi elnöknek a javaslat kihirdetése után 96 órája van a válaszadásra.

Nem kérnek a békefenntartókból

A burundi kormány közölte: ellenzi a javaslatot, és szükségtelennek tartja a békefenntartók bevetését. 

Pierre Nkurunziza elnök szerint nincs szükség a békefenntartókraForrás: AFP/Carl De Souza

Burundiban erőszakhullám tombol április óta, amikor is Pierre Nkurunziza bejelentette: harmadszor is indul az elnökválasztáson. Pedig az alkotmány csak két ciklus kitöltését teszi lehetővé.

A hónapok óta tartó zavargásokban 200 ember meghalt, 200 ezren pedig elmenekültek az országból. Az országot 1962-es függetlenné válása óta sújtják a 10,7 milliós lakosság 85 százalékát kitevő hutuk és a 14 százalékos arányban jelen lévő tuszik közötti erőszakcselekmények.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK