San Bernandino lakói nem érzik magukat biztonságban

Horizontal People pay their respects at a makeshift shrine near the scene of the shootings five days ago on December 7, 2015 in San Bernardino, California.    AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN / AFP / FREDERIC J. BROWN
Még nem heverte ki a város a tragédiát
Vágólapra másolva!
Rendkívüli állapotot rendelt el a kaliforniai kormányzó pénteken San Bernardino megyében, ahol több mint két héttel ezelőtt az egészségügyi dolgozók bankettjén két merénylő vérengzést követett el.
Vágólapra másolva!

Jerry Brown kormányzó úgy ítélte meg, hogy a december 2-án végrehajtott merénylet után az ottani lakosok nincsenek megfelelő biztonságban az ünnepek előtt.

Segítség kell

"A szörnyű merénylet körülményei és annak súlyossága alapján úgy látom, hogy a helyzet meghaladja egyetlen helyi kormány szolgáltatásainak és az orvosi ellátást biztosító személyzetnek a lehetőségeit, ezért ott szükség van pótlólagos segítségre" - érvelt a kormányzó.

Szokatlan lépés

Az ilyen helyzetekben meglehetősen szokatlan a rendkívüli állapot bevezetése, de ez esetben a közigazgatási vezető abból indult ki, hogy a San Bernardinó-i merénylet halálos áldozatai és sebesültjei egészségügyi alkalmazottak voltak, s most, az ünnepek előtt nem biztosított a lakosság számára a megfelelő létszámú egészségügyi személyzet. A rendkívüli intézkedés lehetővé teszi, hogy ideiglenesen más körzetekből irányítsanak oda egészségügyieket, ezen kívül a rendfenntartó erők is nagyobb fokú készenlétben vannak.

Obama a helyszínre látogat

Ez az intézkedés egybeesik Barack Obama látogatásával. Az amerikai elnök szombaton szűk körben találkozni fog San Bernardinóban az áldozatok hozzátartozóival, és csak azután folytatja útját Honoluluba, ahol a karácsonyi ünnepeket készül eltölteni.

Még nem heverte ki a város a tragédiát Forrás: AFP/Frederic J. Brown

December 2-án a 29 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 esztendős Syed Rizwan Farook támadást hajtott végre a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén. A két merénylő a vérengzés után a rendőrökkel vívott tűzharcban életét vesztette. Szakértők szerint a merényletet - amelyben 14 embert öltek meg és 21-et megsebesítettek - az Iszlám Állam terrorszervezet ihlette. Két napja temették el a merénylőket, eddig tartott, amíg a hatóságok találtak olyan temetőt, amelyik hajlandó volt befogadni a holttesteket.