Ha az Iszlám Államot legyőzik, más lép a helyébe

Iszlám Állam IS ISIS gyerek gyerekek
Gyerekkatonák
Vágólapra másolva!
Csak Szíriában tizenöt olyan dzsihadista csoport működik, amely átveheti az Iszlám Állam helyét - állapította meg a Tony Blair volt brit miniszterelnök kutatóintézete. Úgy tartják tehát, ha az Iszlám Államot legyőzik a koalíciós erők, lesz, aki a helyébe lép. 
Vágólapra másolva!

Sok olyan szerevezet van, amely az Iszlám Államveresége esetén kész lenne kitölteni a hátrahagyott űrt. Csak Szíriában legalább tizenöt ilyen dzsihadista csoport működik - állapította meg Tony Blair volt brit miniszterelnök kutatóintézete.

65 ezer fegyveresük van

Az egykori munkáspárti brit kormányfő által működtetett alapítvány politikai-stratégiai kutatóműhelyének tanulmánya szerint ezeknek

a csoportoknak több mint 65 ezer fegyveres tagja van, céljaik pedig azok, mint az Iszlám Államéi,

vagyis határokon átnyúló iszlám államszervezetet akarnak létrehozni, és terrorcselekményeket terveznek a nyugati világban.

Gyerekkatonák az Sizlám Állam soraiban - vannak más fegyveres csoportok is Forrás: YouTube

Az elemzés szerint a nyugati koalíció által az Iszlám Állam szíriai állásai ellen folytatott hadműveleteket stratégiai léptékű kudarc fenyegeti, ha a szövetségesek nem vesznek tudomást a többi dzsihadista csoportról, amelyek hasznot húzhatnak az Iszlám Állam vereségéből.

Koalíciós erők bombázzák az Iszlám állam állásait Szíriában Forrás: Origo

A tanulmány kitért arra is, hogy az azonosított iszlamista csoportok 65 ezer tagja közül 48 ezren négy olyan dzsihadista szerveződéshez tartoznak, amelyek

egyenként is elég nagyok ahhoz, hogy országrésznyi területeket tarthassanak ellenőrzésük alatt,

és megkísérelhessék egy iszlamista államszervezet kiépítését.