Nagyobb terrorfenyegetettségre készül Belgium

2015.12.20. 14:18

Az eddigi legmagasabb, negyedik készültségi szint feletti ötödik terrorfenyegetettségi szint bevezetését tervezik Belgiumban. Az igazságügyi miniszter szerint ez akkor lenne alkalmazható, ha az esetleges veszélyforrás kitervelőinek személye és tartózkodási helye is ismert.

Az eddigi legmagasabb, a negyedik terrorfenyegetettségi szint feletti újabb, az ötödik szint bevezetésének tervével állt elő Koen Geens belga igazságügyi miniszter - írja hétvégi számában a La Libere Belgique francia nyelvű belga napilap.

Már dolgoznak a törvényen

Az újabb szint bevezetését lehetővé tévő törvénymódosítás indítványának első megbeszélései a hét második felében lezajlottak, a törvény módosítása már folyamatban van teljes egyetértésben a belügyminisztériummal - idézi az igazságügyi minisztert a lap.

Belga katonák Brüsszel főterén, a Grand-Place-enForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az ötödik készültségi szintet akkor lehet alkalmazni, ha az esetleges veszélyforrás kitervelőinek személye és tartózkodási helye is ismert.  A jelenlegi legmagasabb, négyes fokozatot meghatározása szerint "közvetlen veszély" esetén lehet elrendelni.

A fenyegetések sem a régiek

A Fenyegetésértékelési Elemző Testület vezetője, André Vandoren szerint időszerű az ötödik szint törvénybe iktatása, mivel a testület létrehozása és a terrorfenyegetettségi szintek 2006-os bevezetése óta nagyon sokat változott a helyzet,  a fenyegetések már nem ugyanolyanok, mint régen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK