Horvátok és szlovének tüntettek a kerítés ellen

Vágólapra másolva!
A horvát-szlovén zöldhatáron felállított pengés drótkerítés ellen tüntettek civilek, közéleti személyiségek és sportolók a hétvégén - közölte a horvát közszolgálati televízió.
Vágólapra másolva!

A határ több szakaszán demonstráltak a pengés drótkerítés ellen mindkét ország állampolgárai. Horvát és szlovén olimpikonok és más sportolók egy barátságos röplabda mérkőzést is játszottak a drótkerítés felett, tiltakozásuk jeleként.

Csak ha megszűnik a veszély

Horvátország még a múlt héten az Európai Bizottsághoz (EB) fordult, hogy a testület indítson eljárást a szlovén pengés drótkerítés eltávolítása érdekében. Szlovénia ugyanakkor közölte: csak abban az esetben távolítja el a határzárat, ha a veszély, amely a kezelhetetlen menekülthullám miatt fenyegeti az országot, csökken vagy megszűnik.

Szlovénia 16 járásban összesen 140 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített

Horvátországgal közös határán. A tiltakozók szerint a kerítés kárt okoz a helyi lakosok jószomszédi kapcsolatainak, a gazdaságnak és az idegenforgalomnak.

Még mindig ezrével érkeznek menekültek

Szlovéniába szombaton 3222, vasárnap 3233 migráns érkezett. Hétfőn reggel további 1080-an lépték át a horvát-szlovén határt.

Október közepe óta 345 113 menekültet regisztráltak az országban.

Szombaton és vasárnap 6500 migráns lépte át a szerb-horvát határt, hétfőn 9 óráig pedig újabb 1077 ember érkezett az országba. A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 510 452 migránst vettek nyilvántartásba.