A menekültek 90 százalékáról nem tudni, kicsoda

migráció migráns menekült Greece: Refugees receive care upon arrival in Lesbos Newzulu Citizenside Sándor Csudai Greek greece migrants migrant lesbos lesvos overcrowded BOAT aegean SEA DINGHY REFUGEE refugees ISLAND SQUARE FORMAT
Nekik sikerült: menekültek szállnak partra Leszbosz szigetén. Idén már 700 ezer migráns jutott el Görögországba.
Vágólapra másolva!
A Németországba októberben és novemberben érkező menedékkérők alig 10 százalékát sikerült eddig szabályszerűen regisztrálni. Az elégtelen ellenőrzés növeli az ország terrorkitettségét, figyelmeztet a német rendőrszakszervezet (GdP) képviselője, aki a regisztráláshoz több embert és hatékonyabb ellenőrzési módszereket sürget.
Vágólapra másolva!

A migránsoknak mindössze 10 százalékától tudtak ujjlenyomatot venni a német hatóságok az elmúlt hónapokban – írja a Die Welt. Jörg Radek, a német rendőrszakszervezet alelnöke szerint az országba ellenőrizetlenül beáramló embertömeg komoly nemzetbiztonsági veszélyt jelent.

Sötétben tapogatóznak

Németországban jelenleg több tízezren tartózkodnak olyanok, akiket nem sikerült regisztrálni, így azt sem tudni róluk, hogy valóban azok-e, akiknek az osztrák–német határon mondták magukat. Radek több százezerre teszi azoknak a számát, akikről nem tudni, milyen néven és okból utaztak be az országba.

Szerinte elkerülhetetlen, hogy a menekültrohamot ne használnák ki háborús bűnösök, bűnözők vagy akár terroristák.

Amíg a hatékony határellenőrzés nem megoldott, addig minden egyes nap újabb potenciális elkövető juthat be Európa határain belülre a menekülthajókkal, figyelmeztet a német hatóság képviselője.

A szélsőségeseknek adott a lehetőség, hogy beépítsék az embereiket, akiknek csak a kedvező alkalmat kell kivárniuk, hogy terrortámadást hajtsanak végre. Emiatt került a hatóságok látószögébe nemrég két migráns, akiket a salzburgi menekülttáborban vettek őrizetbe.

Nem tudják a német hatóságok, hogy tényleg azok-e, akinek mondják magukat Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Biankó útlevelek közkézen

Az Iszlám Állam több tízezer érvényes útlevelet zsákmányolhatott Szíriában, Irakban és Líbiában. A szíriai háborús helyzetet kihasználva több olyan kormányhivatal is a terrorszervezet kezére juthatott, ahol biankó útlevelet tudtak kiállítani. Nem lehet kizárni, hogy az elkobzott iratokat a szélsőségesek használják fel. Amint ezek az emberek bejutnak (bejutottak) a látszólag legális és érvényes dokumentumaikkal a schengeni övezetbe, szabadon és ellenőrizetlenül haladhatnak tovább egészen Németországig.

A párizsi merénylők közül ketten október 3-án a görög Lérosz szigetén menekültként regisztráltak szír útlevéllel. A holttestek mellett talált úti okmányokat – mint kiderült – Rakkában (az ISIS szíriai főhadiszállása) bocsátották ki.

A terroristáknak kedvez a káosz Forrás: NurPhoto/Andrea Dicenzo

Hamisítani sem kell

A hamis iratokat könnyen felismerik a hatóság emberei. Azonban a szakmai rutin mit sem ér, ha az osztrák határon igazoltatott menekülteknek mindössze 25-30 százalékánál volt útlevél vagy más személyazonosításra alkalmas igazolvány.

A növekvő menekültszám mellett a helyzet kezd tarthatatlanná válni.

Radek nemzetbiztonsági érdeknek tartja egy hatékonyabb határellenőrzési módszer kidolgozását, amihez szerinte elengedhetetlen a határőrállomány növelése. Úgy véli, jól megfontolt közös érdeknek kell lennie, hogy mindenkit ellenőrizzenek, aki Európa határain belülre érkezik.