Németország visszadobja a menedékkérelmeket

menekültek görögország
A German police officer, representative of the EU's border management agency Frontex, helps refugees and migrants arriving on the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean Sea from Turkey, on October 17, 2015. Twelve migrants drowned when their boat sank off the Turkish coast as they were seeking to reach Greece, while around 25 others were rescued, the Anatolia news agency reported. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF / AFP / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
Egyre több menedékkérelmet tagadnak meg a német hatóságok. Az elutasítások száma különösen az elmúlt hónapokban ugrott meg.
Vágólapra másolva!

November végéig összesen 18 363 menedékkérelmet dobtak vissza Németországban. Tavaly ezzel szemben mindössze 10 884 menekült kérelmét utasították el, derül ki a szövetségi minisztériumok felméréseiből.

Ahonnan a legtöbben mehetnek haza

A képzeletbeli tabellát Bajorország vezeti. A tartományban háromszor kevesebben kaptak menekültstátuszt idén, mint tavaly. Míg az elmúlt évben 1007 bevándorló kérelmét utasította el a bevándorlási hivatal, addig 2015-ben már 3643 kérelmet dobtak vissza.

Hessen tartományban is hasonló a helyzet. A nyugatnémet tartományban tavaly még csak 829 menedékkérelmet tagadtak meg, idén ez a szám már 2306-ra emelkedett. Baden-Württembergben 1080-ról 2140-ra nőtt a visszautasítások száma. A többi szövetségi tartományban is hasonló a tendencia, bár nem ennyire kiugró a növekedés.

Türingia az egyetlen olyan német tartomány, ahol több menekültet fogadtak be idén, mint tavaly.

A menekültszállások elleni támadásokról elhíresült tartományban tavaly 234 kérelmet utasítottak el, míg 2015-ben csupán 152-en nem kaphatták meg a menekültstátuszt.

Bajorországba érkezik a legtöbb menekült, az elutasítások száma ott a legmagasabb Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Több mint egymillióan vannak

A legtöbb kérelmet a múlt hónapban dobta vissza a bevándorlási hivatal. Áprilisig a benyújtott kérvények közül 4508-at nem fogadott el. Június végéig 8178 elutasító ítélet született, augusztusra ez a szám már megközelítette a 12 ezret.

A hatóságok nem az erősödő menekültellenességnek tudják be a sokasodó visszautasításokat, hanem a milliósra duzzadt menekülthullámnak. Idén több mint egymillióan folyamodtak menekültstátuszért az országban.