Olvashatatlan a lelőtt vadászgép feketedoboza

2015.12.21. 18:42

A török-szíriai határon november 24-én lelőtt Szu-24-es vadászbombázó feketedoboza olvashatatlan a rendelkezésre álló módszerekkel, a tárolóeszköz sérülése miatt - mondta az orosz légierő repülésbiztonsági szolgálatának helyettes vezetője.

Bajnyetov elmondta, hogy a feketedobozt gyártó vállalat és az incidenst vizsgáló nemzetközi szakértőkből álló bizottság rendelkezésre álló módszereivel és felszerelésével a tárolt repülési adatok helyreállítása és leolvasása jelen körülmények között lehetetlen a szerkezet belső sérülései miatt.

Szinte minden adat elveszett

A tárolóeszköz 16 mikrochipjéből 13 megsemmisült, míg a fennmaradó három sérült. Utóbbiak közül kettő olyan mértékben károsodott, hogy a rajtuk tárolt adatok elveszhettek. A röntgenvizsgálatok szerint csak az egyik mikrochip lehet olyan állapotban, hogy információkat lehessen róla kimenteni. Ugyanakkor ez elég hosszú időt vehet igénybe.

14 ország szakértőjét kérték fel

A repülésbiztonsági szakértő szerint a tárolóeszköz külső burkolata a szerkezet belsejébe ható károkat szenvedett, amikor a rakéta találatot kapott vadászbombázó irányíthatatlanná vált és a földnek csapódott. Moszkva 14 országot kért fel, küldjenek szakértőket a feketedoboz vizsgálatára, de végül csak amerikai, brit és kínai szakértők vettek részt az adatok vizsgálatában.